Obavijesti

Tech

Komentari 78

Evolucija iPhonea: U svemu je bolji, ali lice mu je ostalo isto

Evolucija iPhonea: U svemu je bolji, ali lice mu je ostalo isto
8

Jedan od najboljih na tržištu: Nekoliko dana sa iPhoneom 7 pokazalo je da se i dalje radi o moćnom telefonu s odlično ispoliranim OS-om koji radi bez greške

VIDEO

Appleov iPhone 7 i dalje je jedan od najboljih telefona na tržištu, ali i uređaj koji je uspio postati konfekcija. Zbog toga su i ubrzo nakon što je predstavljen krenule priče o iPhoneu 8 i svemu zanimljivom što bi mogao ili trebao donijeti. Što se sedmice tiče, ona će i dalje vjerojatno donijeti nove milijarde na Appleov račun, a fijaskom oko Notea 7, dodatno je olakšan put i za veliki uspjeh većeg iPhonea 7 Plus. 

Nekoliko dana sa iPhoneom pokazalo je da se i dalje radi o moćnom telefonu s odlično ispoliranim OS-om koji radi bez greške. No, kako su dizajnerske razlike u odnosu na prethodnika gotovo nikakve, razumljiva je zabuna mnogih koji su me upitali "je li to šestica ili novi". 

Što se vanjskih mjera tiče, iPhone 7 i 6S su identični, a novi je model jedino 5 grama lakši. Ono što je dobio je i otpornost na vodu i to do pola sata na metar dubine, iako smo u raznim ekstremnim testovima vidjeli da je preživio uranjanje na više od 10 metara. 

An iPhone 7 is displayed during an Apple media event in San Francisco

Najuočljivija razlika koja pokazuje da je ovo novi telefon je na njegovom dnu te vidljivo veća kamera u odnosu na 6S. iPhone 7 više nema klasični 3,5 mm ulaz za slušalice, a čini se da Apple neće ostati usamljen u ovakvom dizajnersko/tehnološkom smjeru. Appleov potez mnogi su dočekali na nož, djelomično s pravom. Apple se potrudio ponuditi alternative pa uz svaki telefon nude adapter s Lightninga na klasični konektor, a uskoro će u prodaju krenuti i Air Pods bežične slušalice. No, ako želite puniti telefon i slušati glazbu u isto vrijeme, recimo dok se vozite u tramvaju ili busu, morat ćete kupiti dodatni adapter. Isti problem mogli bi imati i u autu, ako želite telefon spojiti na USB i koristiti slušalice kao handsfree uređaj. Adapter je gnjavaža na koju očito moramo neko vrijeme računati, ali vjerojatno ćemo se s vremenom i na to naviknuti.

Puno veći nedostatak je lažni prorez za zvučnik iz kojeg nećete ništa čuti, odnosno obična rupa na dnu telefona kojom je iPhone dobio prilično jeftin dojam. 

Apple je ove godine redizajnirao i Home tipku, koja više nije mehanička, već tipka osjetljiva na pritisak koja odgovara vibracijom koja simulira pritisak. U stvarnosti je to bilo prilično čudno koristiti. Razinu te reakcije možete podesiti, a nakon postavljanja otiska prsta trebalo je proći dan dva da se naviknem na ovakav rad s telefonom. 

Na kraju, glavna dizajnerska razlika koju ćete doživjeti su dvije nove crne boje. Mat crna koju smo koristili nekoliko dana i 'jet black' - sjajna crna koja se pokazala iznimno popularnom u prednarudžbama. Iako izgleda odlično, upravo ta boja obožava prikazati vaše otiske prstiju, ali i sve sitne ogrebotine zbog kojih Apple savjetuje da takav jet black iPhone spremite u futrolu. 

Kamera

Apple je na novom iPhoneu opet ugradio kameru od 12 megapiksela (7 Plus koristi dvije kamere), no za razliku od prethodnika sad ima puno veći otvor blende f/1.8 i optičku stabilizaciju slike, novu leću, quad-LED bljeskalicu i novi procesor za obradu slike. U prijevodu telefon propušta puno više svjetla, a vaše fotografije bi trebale biti znatno oštrije. Sve to do izražaja dolazi pri slabom osvjetljenju. Apple je nadogradio i prednju kameru koja sada snima vaše selfije sa 7 megapiksela. U nastavku možete vidjeti galeriju s nekoliko fotografija snimljenih novim iPhoneom.

10
| Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Telefon je dobio novi A10 procesor koji je 40 posto snažniji od prethodnika, a uz malo veću bateriju (1960 mAh), Apple navodi da bi trebali imati dva sata više rada s jednim punjenjem. U stvarnosti sam na kraju svakog dana bio na nekih 15-20 posto baterije, a to znači da sam kroz dan imao uključene sve opcije, dok je ekran bio na automatskoj razini osvjetljenja. 

Sve u svemu, Apple je napravio još jedan brži, jači i izdržljiviji iPhone, ali problem je u tome što se teško oko njega uzbuditi. Vlasnici 'šestice' vjerojatno neće imati previše motiva za prelazak na najnoviji model, no oni sa starijim modelima bi mogli biti zadovoljni njegovim mogućnostima. A tu je i odlična vrijednost koju iPhone drži još nekoliko godina, ako ćete se kasnije odlučiti na prodaju.

Uređaj ustupio: HgSpot
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

Istraživanje Revoluta: Hrvatska četvrta najpopularnija zemlja za odmor među turistima u Europi
HRVATI NA ODMOR U ŠPICI?

Istraživanje Revoluta: Hrvatska četvrta najpopularnija zemlja za odmor među turistima u Europi

Hrvati većinom ciljaju na srpanj i kolovoz, a Hrvatima su pak, top destinacije bile Slovenija, Italija, Njemačka, Austrija i Bosna i Hercegovina, pokazuje istraživanje financijske aplikacije Revolut

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...