Obavijesti

Tech

Komentari 3

Fatalne vrućine: Opasnosti koje donose česti toplinski valovi

Fatalne vrućine: Opasnosti koje donose česti toplinski valovi
1

Dok sunčano nebo može biti sinonim za ljetnu zabavu u nekim dijelovima svijeta, previše vrućine može biti fatalno. Reuters je analizirao što rast temperature znači za ljude

VIDEO

Godine 2016. zabilježena je najtoplija godina na Zemlji od 1880-ih godina kada je počelo suvremeno praćenje metoroloških i klimatskih podataka i to je već treća godina zaredom koju su obilježile rekordno visoke temperature. 

U manje od četiri mjeseca 2017. dijelove Australije i Indije već su zahvatili valovi vrućine.

Dok sunčano nebo može biti sinonim za ljetnu zabavu u nekim dijelovima svijeta, previše vrućine može biti fatalno.

Procjenjuje se da je između 15.000 i 19.000 ljudi umrlo u valu vrućine u Francuskoj 2003., dok je američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) priopćio da je godišnje umrlo oko 600 Amerikanaca od izlaganja ekstremnoj vrućini u razdoblju između 1999. i 2010. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Reuters je razgovarao s nekoliko klimatskih znanstvenika kako bi saznao što znači rast temperature za ljudsko zdravlje i donosi neke ključne činjenice i brojke:

  • Topliji dani i noći i valovi vrućine postat će učestaliji. Više studija je otkrilo da se toplinski valovi događaju sve češće dok su razdoblja hladnoće u padu u urbanim područjima u posljednjih 40 godina.
  • Ekstremna vrućina može prouzročiti bolesti koje su s njom povezane, kao što su toplinski udar i iscrpljenost te povećati smrtnost. Također može pogoršati postojeće zdravstvene probleme. Toplinski stres se događa kada tijelo apsorbira više topline nego što je može tolerirati.
  • Ukupni broj dana  u kojima vrućina doseže "razine opasne po zdravlje" rapidno će porasti u nekoliko idućih desetljeća, navodi se u studiji ISET-Internationala i NCAR-a.
  • Urbana središta u zemljama u razvoju bit će najgore pogođena. Ona su toplija od ruralnih područja zbog čimbenika među kojima su gustoća stanovništva, industrijsko zagađenje i prisutnost zgrada i strojeva koji stvaraju vrućinu. Taj učinak "urbanog toplinskog otoka" je dobro poznat, ali će se još pogoršati s daljnjim rastom temperatura.
  • S porastom temperature za 1,5 stupnjeva Celzija, gradovi u Kini, Indiji, Bangladešu, Obali Bjelokosti, Nigeriji, Vijetnamu i Mianmaru počet će redovito osjećati toplinski stres, navodi se u britanskoj studiji.
  • Ako globalna temperatura naraste za 2,7 stupnjeva Celzija, Tokio, Peking i Manila također će biti pogođeni, dok će rast od 4 stupnja zahvatiti New York i Rio de Janeiro.
  • Jugoistočna Azija suočena je sa šesnaestpostotnim gubitkom kapaciteta radne snage u iduća tri desetljeća zbog toplinskog stresa, navodi se u studiji Verisk Maplecrofta. U odvojenom izvješću UN-ovog Programa za razvoj, Međunarodne organizacije rada i Climate Vulnerable Foruma stoji da bi gospodarstva u nastajanju mogla izgubiti 10 posto dnevnih radnih sati zbog ekstremnih temperatura.
  • Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procijenila je da će bez mjera prilagodbe godišnje biti gotovo 65.000 dodatnih smrtnih slučajeva među ljudima starijima od 65 godina zbog izlaganja vrućini 2030., s najvećim učinkom u azijsko-pacifičkoj regiji.
  • Razine vlažnosti i noćne temperature imaju važnu ali često zanemarenu ulogu jer one utječu na sposobnost hlađenja tijela. Prema WHO-u, idealna temperatura treba biti ispod 32 stupnja Celzija tijekom dana i ispod 24 stupnja noću.
  • Riža, glavna azijska hrana, jako je osjetljiva na toplinski stres i prinos usjeva pada ako su temperature iznad 35 stupnjeva Celzija deset dana tijekom reproduktivne faze.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković