Obavijesti

Tech

Komentari 42

Globalno zatopljenje do 2085. bi moglo onemogućiti ljetne OI

Globalno zatopljenje do 2085. bi moglo onemogućiti ljetne OI
1

Za 70 godina, ne računajući zapadnu Europu, samo osam velikih gradova na sjevernoj polutki moglo bi organizirati ljetne Igre po sadašnjim kriterijima

VIDEO

Znanstvenici tvrde kako bi zbog globalnog zatopljenja u većini velikih svjetskih gradova do 2085. moglo postati prevruće za održavanje Olimpijskih igara.

Skupina stručnjaka zaključila je kako bi za 70 godina, ne računajući zapadnu Europu, samo osam velikih gradova na sjevernoj polutki moglo organizirati ljetne Igre po sadašnjim kriterijima.

"Klimatske promjene mogle bi onemogućiti održavanje ljetnih Olimpijskih igara po sadašnjim pravilima", rekao je Kirk Smith sa svečulišta u Berkeleyju.

Smith i njegove kolege do tog su zaključka došli analizirajući termalna zračenja, temperaturu, vlažnost i snagu vjetra na lokacijama na kojima bi se mogle organizirati Igre.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Potom su koristeći se klimatskim modelima predvidjeli temprature u gradovima na sjevernoj polutki s više od 600 tisuća stanovnika, što je jedan od uvjeta za dodjelu domaćinstva OI, a zatim izračunali u kojem od tih gradova postoji više od 10 posto izgleda za otkazivanje maratonske utrke zbog prevelike vrućine.

Pošto je maratonska utrka iznimno ovisna o vremenskim uvjetima, kriterij od "10 posto mogućnosti otkaza" također je jedan od uvjeta koji se gleda pri određivanju domaćinstva Igara.

Znanstvenici su zaključili su da će samo osam od analizirana 543 grada ispunjavati te kriterije u budućnosti. "Rezultati pokazuju da Pariz, Madrid, Rim, Budimpešta, sve gradovi koji su se kandidirali ili se kandidraju za Igre 2020. i 2024., ne bi mogli biti izabrani kao domaćini 2085. godine", rekao je Smith.

"Tokio, grad izabran za domaćina 2020. godine, također ne bi uspio u kandidaturi jer se zbog vrućine ne bi mogla zajamčiti sigurnost sportašima", dodao je.   

U zapadnoj Europi postoji 25 gradova koji bi mogli za sedam desetljeća organizirati ljetne Olimpijske igre, ali izvan nje na sjevernoj polutki ih je još samo osam - Sankt Peterburg, Riga, Biškek, Ulan Bator, San Francisco te Calgary i Vancouver, dva kanadska grada koji su bili domaćini zimskih Igara.

Osim što bi moglo utjecati na budućnost Olimpijskih igara, ova studija američkih znanstvenika objavljena u Lancetu, ukazuje i na to koliki bi utjecaj globalno zatopljenje moglo imati na društvo u cjelini.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle