Obavijesti

Tech

Komentari 16

Hakeri opet napadaju: Virus koristi rupu u Windowsima

Hakeri opet napadaju: Virus koristi rupu u  Windowsima
1

Val kibernetičkih napada počeo se širiti u utorak, zahvaćajući europske i američke tvrtke i servise pošto je pogodio Ukrajinu i Rusiju. Virus ostavlja zahtjev za otkupninu od 300 dolara

VIDEO

Val informatičkih napada svjetskih razmjera koji se pojavio u utorak koristi rupu u Windowsima za koju je Microsoft već objavio 'zakrpu', priopćila je ta tvrtka, a stručnjaci za računalnu sigurnost ocjenjuju da je prva na meti napada bila Ukrajina.

Kako pokazuju prve Microsoftove analize, "ucjenjivački softver koristi se nekolikim metodama kako bi se širio, pa i onom koja je obrađena sigurnosnom aktualizacijom već objavljenom za sve sustave, od Windowsa XP do Windowsa 10, pod nazivom MS17 - 010", rekao je za AFP glasnogovornik tvrtke.

Još u svibnju, kada se pojavio WannaCry, Microsoft je pozvao korisnike da upotrijebe zakrpu MS17 - 010. Pukotina i načini za njezinu primjenu prethodno su objavljeni u hakiranim dokumentima američke sigurnosne agencije NSA-e.

Microsoft "i dalje istražuje i donijet će nužne mjere kako bi zaštitio svoje korisnike", dodao je, pozivajući potonje da budu oprezni kod otvaranja nepoznatih datoteka, budući da se "ucjenjivački programi obično koriste elektroničkim porukama kako bi se širili".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Neke tvrtke za računalnu sigurnost i izrađivači antivirusnih programa izrazili su u utorak sumnju da novi virus koristi tu pukotinu, među njima i Cisco Talos koji iznosi pretpostavku o načinu ulaska virusa u sustave.

Cisco Talos ocjenjuje da je moguće "da su neke infekcije povezane s aktualizacijom računovodstvenog programa poznatog kao MeDoc koji se koristi u Ukrajini".

Val kibernetičkih napada počeo se širiti u utorak, zahvaćajući europske i američke tvrtke i servise pošto je pogodio Ukrajinu i Rusiju. Informacije više tvrtka pogođenih tim simultanim napadima govore da virus na zaslonu računala ostavlja zahtjev za otkupninu od 300 dolara u virtualnoj valuti.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle