Obavijesti

Tech

Komentari 21

Isprobali smo HTC 10: Nova zvijezda uskoro stiže i kod nas

Isprobali smo HTC 10: Nova zvijezda uskoro  stiže i kod nas
14

HTC 10 dolazi s puno kvalitetnijom kamerom i dizajnom dorađenim do zadnjeg detalja. U prodaji u Hrvatskoj može se očekivati ubrzo nakon i glavnih svjetskih tržišta

VIDEO

HTC upravo predstavlja svoj najnoviji top model telefona o kojem je gotovo sve bilo poznato unaprijed, a mi smo ga prije nekoliko dana imali priliku ekskluzivno isprobati u Zagrebu. Za razliku od nekoliko proteklih godina kad je HTC-ove top modele krasila oznaka One, tajvanski se proizvođač sada odlučio na ime HTC 10.

Poslušali sve prigovore oko dizajna

Kako bi predstavili što kvalitetniji uređaj, iz HTC-a kažu da su poslušali baš sve prigovore koje su korisnici imali na protekle modele i pokušali ih sve ispraviti. Tako je nekima smetala i razlika u crnom prostoru između ekrana i gornjeg te ekrana i donjeg ruba telefona koje su sada jednake. Glavna razlika koju ćete primijetiti na prednjem dijelu uređaja je nestanak HTC loga, ali i povratak tipki ispod ekrana, dok njegova Home tipka služi i kao senzor otiska prsta. Sa stražnje strane HTC je 'odrezao' rubove uređaja što bi trebalo poboljšati držanje u ruci, no to će ipak biti stvar osobnog dojma, pa je tako i meni Samsungov Galaxy S7 nešto bolje pogođenih rubova. Zanimljiv detalj na desnom rubu telefona je i nazubljena tipka za uključivanje telefona. U HTC-u kažu kako bi to trebalo olakšati korištenje, osobito kad u mraku vadite telefon iz džepa ili torbice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Među fotografijama koje su procurile uoči predstavljanja 'Desetke' mnogi su primijetili kako osim loga nema ni zvučnika ispod ekrana, što je mnoge nagnalo na zaključak da su odustali od stereo zvučnika. No, HTC je u dizajnerskim promjenama odlučio preseliti donji zvučnik na pored punjača, što bi trebalo osigurati kvalitetan zvuk kako god da okrenete uređaj. Uz Hi-Res Audio podršku, HTC je odlučio u paketu s telefonom uključiti i Hi-Res Audio slušalice kako bi mogli uživati u zvuku puno veće kvalitete.

 Ferfume
11
| Foto: HTC

Bitka za najbolju mobilnu kameru

Jedan od najvećih aduta 'Desetke' su njegove kamere. HTC je na prethodnim uređajima prebacivao UltraPixel kameru, a mnogi su tražili da je vrate na stražnju kameru i pojačaju, što su i učinili. Tako sada snima fotografije od 12 megapiksela, uz f/1.8 otvor blende i piksele od 1,55 µm te optičku stabilizaciju slike. Naravno, snima i 4K video te Hi-Res audio. 

Njegova prednja kamera također je značajno poboljšana te je ovo prva prednja kamera s optičkom stabilizacijom koja bi trebala omogućiti još kvalitetnije fotografije. Ona snima fotografije od 5 megapiksela uz f/1.8 otvor blende te kut od 86 stupnjeva. Kako bi vaše fotografije u noćnim uvjetima bile kvalitetnije, uz prednju kameru su dodali 'screen flash' opciju kojom će cijeli ekran zabljesnuti kako bi vas ispunio svjetlom. 

Kako se čini, vodeći proizvođači telefona ove su se godine odlučili iznimno snažno fokusirati na kamere, pa je tako i Huawei prije nekoliko dana predstavio P9 na kojem su surađivali s Leicom. Na pitanje koji telefon ima najbolju kameru morat ćemo pričekati prve nezavisne testove, no u HTC-u kažu kako su iznimno ponosni na ono što su ponudili.

Tehničke karakteristike

HTC 10 dolazi s 5,2-inčnim Super LCD ekranom rezolucije 2560x1440 piksela i gustoćom prikaza od 564 ppi. Telefon pogoni Snapdragon 820 uz 4GB radne i osnovnih 32 GB interne memorije. Tu je i micro SD utor koji podržava kartice do 2 TB, a HTC se također odlučio ugraditi USB-C konektor.

Telefon dolazi s baterijom kapaciteta 3000 mAh, što bi trebalo prosječnom korisniku trajati dva dana, odnosno navodi se da bi trebala izdržati 13 sati gledanja videa. Oni najzahtjevniji bi pak trebali biti sigurni da će im baterija trajati cijeli dan, odnosno da se do odlaska u krevet neće morati družiti s punjačem, što je tvrdnja koju nismo mogli isprobati tijekom kratkog druženja s telefonoa. Punjenje bi trebalo trajati puno kraće jer uz HTC 10 dolazi Qualcommov Quick Charge 3.0 punjač koji ostaje hladan dok se puni, a nakon samo pola sata punjenja trebali bi imati dovoljno energije za cijeli dan korištenja telefona. 

Telefon bi trebao u prodaju krenuti u prvom tjednu svibnja na određenim tržištima, a hrvatski kupci na njega će morati pričekati oko tjedan dana. Još nije poznata cijena.

 Perfume  Perfume Perfume
12
| Foto: HTC


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Istraživanje Revoluta: Hrvatska četvrta najpopularnija zemlja za odmor među turistima u Europi
HRVATI NA ODMOR U ŠPICI?

Istraživanje Revoluta: Hrvatska četvrta najpopularnija zemlja za odmor među turistima u Europi

Hrvati većinom ciljaju na srpanj i kolovoz, a Hrvatima su pak, top destinacije bile Slovenija, Italija, Njemačka, Austrija i Bosna i Hercegovina, pokazuje istraživanje financijske aplikacije Revolut

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...