Obavijesti

Tech

Komentari 13

Izgubili ste satelit u svemiru? Zovite našu Splićanku Marinu

Izgubili ste satelit u svemiru? Zovite našu Splićanku Marinu
2

Marina Brozović studirala je fiziku u Zagrebu, a postdiplomski studij nastavila je u SAD-u. Doktorirala je iz fizike čestica uz rad na Fermilabu, na ‘američkom CERN-u’

VIDEO

Prije osam godina indijska letjelica Chandrayaan-1 izgubila je kontakt sa Zemljom. Sad je pronađena zahvaljujući primjeni nove tehnike korištenja radara koju je otkrila uspješna hrvatska znanstvenica Marina Brozović iz NASA-e.

- Ovu letjelicu bilo je teško pronaći jer je mala, a nalazila se u Mjesečevoj orbiti. Sad je moguće male objekte naći na velikoj udaljenosti.To je golemi napredak - rekao nam je Ante Radović, voditelj planetarija Tehničkog muzeja u Zagrebu.

Na projektu na kojem je Marina Brozović voditeljica detektirali su lokaciju letjelice na oko 200 kilometara iznad Mjeseca. Zatim su usmjerili mikrovalove 70-metarske antene prema Mjesecu te su uspjeli pronaći traženi signal. Osim indijske letjelice, pronašli su još jednu, Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Pronalazak LRO-a bio je relativno jednostavan jer smo surađivali s navigatorima misije i imali smo precizne orbitalne podatke o letjelici. Pronalazak indijske letjelice je tražio više detektivskog posla jer je zadnji kontakt s njom uspostavljen u kolovozu 2009. godine - rekla je Brozović američkim medijima.

Inače se u Zemljinoj orbiti prate svi objekti veći od 10 centimetara. Koristeći postojeću tehniku uz novu tehnologiju postigli su nešto što se do sada nije moglo postići, objašnjava Radonić.

- Njezina ekipa je iskoristila velike antene radioteleskopa da bi uz nova pomagala te iste antene, koje se koriste za održavanje veza s letjelicama, iskoristila za detektiranje malih svemirskih objekata. Pokazali su maksimalne mogućnosti današnjih velikih antena. Ovakva snimanja bila su moguća na objektima koji prolaze jako blizu Zemlje, i to samo na velikim asteroidima - pojasnio je Radonić.     

Čuva nam planetu

Marina je znanstvenica u NASA-inu centru koja danonoćno pazi da nam u Zemlju ne lupi gromada iz svemira.     

Čudo od žene

Marina Brozović studirala je fiziku u Zagrebu, a postdiplomski studij nastavila je u SAD-u. Doktorirala je iz fizike čestica uz rad na Fermilabu, na ‘američkom CERN-u’. Sa samo 31 godinom počela je raditi u NASA-i. Prije tri godine 24sata pisala su o velikom uspjehu ove Splićanke.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle