Obavijesti

Tech

Jeste li čuli za zelenu inteligenciju? Izračunajte ju!

Jeste li čuli za zelenu inteligenciju? Izračunajte ju!
4

Želite li znati koliko “zeleno” razmišljate i živite, riješite test i provjerite svoj indeks zelene osvještenosti, odnosno svoj Green iQ, te ga usporedite s drugim stanovnicima Hrvatske i Europe.

VIDEO

Mogućnosti i tehnologija danas omogućavaju zeleno ponašanje, no potrebno je uložiti dodatan napor i sa strane pojedinaca i sa strane poduzeća. Poduzeća bi trebala uložiti u obrazovanje i prilagodbu proizvodnih pogona, pa je pretpostavka da je to razlog što neki ne shvaćaju ozbiljno globalno zatopljenje i ostale ekološke katastrofe.

Naglasak se u inteligentnom životu u skladu s prirodom stavlja na potrošnju energenata i način korištenja energenata u domaćinstvu. Idealno bi bilo koristiti uređaje što većeg energetskog razreda koji su proizvedeni u skladu s regulativama o zaštiti okoliša, a mogu se kombinirati s obnovljivim izvorima energije. Neki proizvođači su toga svjesni, te proizvode usklađuju s potrebama za zaštitu okoliša, proizvodnju usmjeravaju na proizvode koji olakšavaju život, a manje zagađuju okoliš - ti uređaji nose oznaku Green iQ.

Green iQ indeks je rezultat istraživanja koje uzima u obzir način i navike prehrane, transporta, te koliko pazimo na sastojke proizvoda koje kupujemo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Primjerice, mnogi prirodni proizvodi za njegu tijela sadrže palmino ulje, čiji uzgoj je najveći uzrok krčenja Amazonske prašume, takozvanih “pluća Zemlje”. Zato pripazite sadrže li home-made sapuni iz domaće eko proizvodnje palmino ulje jer ima puno drugih ulja, koja su dobra za kožu, a za njihovu proizvodnju nije bilo potrebno krčenja prašuma.

Za povećanje Green iQ-a, preporuka je kupovati hranu iz svoje zajednice, jer osim što možemo upoznati ljude koji uzgajaju tu hranu, možemo ih pitati o načinu uzgoja. Koristi su višestruke, potiče se razvoj lokalne zajednice, smanjuju se troškovi transporta i količina ispušnih plinova iz vozila koja transportiraju hranu. Ujedno, dobro je jesti hranu koja uspjeva u podneblju u kojem živimo, jer je takva hrana prirodno prilagođena potrebama našeg organizma.

Green iQ anketa ispituje reciklirate li, ali i koristite li reciklirane proizvode. Odgovorno zbrinjavanje otpada je bitan dio kvalitete života i očuvanja prirode, jer se recikliranjem otpada troši manje energije, te otpušta manje plinova i čađe koji zagađuju okoliš i mogu naštetiti zdravlju – iz tog razloga bitno je kupovati proizvode koji se mogu reciklirati. Proizvođači koji se odgovorno ponašaju prema okolišu, nude i dodatne poticaje za ispravno upravljanje otpadom.

Svoj Green iQ indeks provjerite u kratkom i zanimljivom testu na linku.

Više o inteligentnom zelenom životu čitajte na Green Livingu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada