Obavijesti

Tech

Komentari 2

Kako do većih prinosa uz dronove i satelitske snimke?

Kako do većih prinosa uz dronove i satelitske snimke?
6

Tvrtka GDi prikazala je na stručnim seminarima kako se uz primjenu dronova i satelitskih snimki može ostvariti veće prinose u poljoprivredi uz analizu svakog centimetra površine

VIDEO

Tvrtka GDi na stručnim seminarima u Osijeku i Zagrebu okupila je 200 stručnjaka iz industrije i akademske zajednice koji su iskazali velik interes za moderne metode udaljenog prikupljanja podataka pomoću bespilotnih letjelica, iz zraka i satelita.
Korisnici GDi rješenja po prvi put u Hrvatskoj su imali priliku na jednom mjestu vidjeti GDI Atlas geo-prostorne informacijske proizvode dobivene prikupljanjem podataka iz dronova na području Zagreba i Baranje. 

Snimke vrlo visoke rezolucije od 2 do 10 centimetara omogućuju detaljne izmjere terena, granica, ali i nadzor infrastrukture te automatski izračun zapremina, te izračun indeksa zdravlja žitarica pomoću posebnih snimaka u blisko-infracrvenom i crvenom dijelu elektromagnetskog spektra.

Poseban naglasak na seminaru bio je na primjeni dronova, satelitskih snimaka i prikupljanja podataka putem satelitski navođenih uređaja u preciznoj poljoprivredi koji zajedno omogućuju povećanje prinosa uz analizu svakog kvadratnog centimetra poljoprivredne površine, te kasnije precizno navođenje poljoprivredne mehanizacije kako bi se optimizirali troškovi proizvodnje. 

Snimanja su proveli u suradnji s Agrokorovim tvrtkama mStart i PIK Belje, a Igor Javor iz mStarta rekao je kako korištenje suvremene tehnologije i precizna poljoprivreda već danas donose povećanje prinosa, optimizaciju procesa i smanjenje troškova.

- GDi je među prvima proveo snimanja prostora bespilotnim letjelicama i prvi povezao satelitsko, bespilotno i terensko prikupljanja podataka u jedinstveni informatički sustav odlučivanja u preciznoj poljoprivredi. To je iskustvo kojim zauzimamo u ovoj IT domeni vodeću ulogu na domaćem tržištu i stvaramo značajni izvozni potencijal - izjavio je Leon Šagovac, Član Uprave GDi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'
ukupno 1850 kvadrata

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...