Obavijesti

Tech

Komentari 4

Kako se zaštititi? Hakirali su i Zuckerberga, zašto ne bi i vas?

Kako se zaštititi? Hakirali su i Zuckerberga, zašto ne bi i vas?
1

Koliko je kvalitetna lozinka važna za zaštitu od hakerskog napada, pokazao je i Mark Zuckerberg kojem su hakeri provalili u Twitter i Pinterest profile ovog vikenda

VIDEO

Iako je on alfa i omega Facebooka, Mark Zuckerberg ima profile i na drugim društvenim mrežama. Čovjek bi pomislio da kao jedan od najbogatijih ljudi svijeta i česta žrtva hakera ima neke posebne lozinke iza kojih stoji nevjerojatno kompleksan algoritam, ali navodi se da mu je lozinka bila "dadada". 

Ovog vikenda hakirani su mu profili na Twitteru i Pinterestu, a odgovorni za to članovi hakerske skupine OurMine Team. Navode kako su Zuckerberga hakirali zahvaljujući velikom curenju lozinki s Linkedina. Milijuni lozinki i korisničkih podataka objavljeni su s ove društene mreže, a iz te su kompanije korisnike tražili da resetiraju svoje lozinke. 

Dok poznatima i slavnima ovo može biti javna sramota, osobito ako procure osjetljive fotografije, okome li se hakeri na vas mogli biste biti žrtva pljačke, krađe podataka i osobnih podataka. No, dobra stvar je da možete poduzeti neke relativno jednostavne korake kako bi smanjili vjerojatnost da ćete biti žrtva. 

Koristite snažniju lozinku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Logične i vama jednostavne lozinke, poput rođendana i adrese lakše su za provaliti. Ključ je u tome da koristite lozinke koje izgledaju besmisleno, ali su i dalje lake za zapamtiti. Tako možete koristiti neku dugu vama poznatu frazu koju ćete uvijek znati, a što je duža lozinka teža je za provaliti. Ili možete koristiti neku frazu i uzeti samo prva slova iz nje za potrebe lozinke.

Koristite dva stupnja zaštite

Uz sigurnu lozinku, brojni servisi vam nude dodatnu mjeru zaštite, a radi se o tome da imate verifikaciju lozinke u dva koraka. Nakon što upišete lozinku, od vas će tražiti da upišete i dodatni kod koji vam može stići porukom na telefon. Na taj način ste još teža meta hakerima jer moraju imati i neki vaš uređaj.

Koristite različite lozinke

Mnogi od nas su robovi navike i za više servisa i stranica koristimo iste lozinke. Logično, tko će to sve pamtiti. No, na taj način hakerima olakšavamo posao te bi bilo pametnije da za svaku stvar koristimo drugačiu lozinku. Tu nam pomažu aplikacije koje će nam pamtiti lozinke, ali riskiramo i da nam netko ne provali u nju. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje