Obavijesti

Tech

Komentari 203

Kako smo promašili: U svemiru ima deset puta više galaksija

Kako smo promašili: U svemiru ima deset puta više galaksija
1

Dosad smo mislili da naš svemir ima oko 200 milijardi galaksija, ali uz nove izračune znanstvenici su pomoću Hubblea otkrili kako je taj broj najmanje 10 puta veći

VIDEO

Uz pomoć Hubblea i drugih opservatorija, znanstvenici su izračunali dosad najtočniji popus galaksija u vidljivom svemiru i otkrili da smo imali drastično krivu procjenu. Umjesto 200 milijardi galaksija, znanstvenici kažu kako ih u svemiru ima barem 2 bilijuna.

NASA je objavila kako vidljivi svemir ima najmanje 10 puta više galaksija od ranijih procjena. To znači i da se mora promijeniti broj zvijezda u vidljivom svemiru, kojih zbog novog povećanja galaksija ima oko 700 tisuća milijardi milijardi - ili 7 sa 23 nule. I to se odnosi samo na vidljvi svemir, odnosno dio svemira koji možemo promatrati, što znači da će možda biti nemoguće otkriti točan broj svih galaksija. 

NASA

Astronomi već desetljećima pokušavaju otkriti točan broj galaksija u svemiru, a do prethodne procjene došli smo također zahvaljujući Hubbleu. Za ovu novu zaslužan je tim sa Sveučilišta u Nottinghamu kojeg je vodio Christopher Conselice. Hubbleove snimke dubokog svemira spojili su s podacima drugih astronoma i prebacili ih u 3D kako bi dobili točniju procjenu broja galaksija u raznim fazama svemira. Svemir je tako u dalekoj prošlosti bio pun sitnih galaksija koje su se spojile sa sličnima i formirale velike galaksije koje i sad vidimo. Kako su se galaksije spajale tako se smanjivala i gustoća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Koristeći različite snimke i nove matematičke modele izračunali su koliko galaksija postoji, a da ih ne možemo vidjeti sadašnjim teleskopima. Njihov zaključak je da više od 90 posto galaksija ne možemo vidjeti ni najsnažnijim teleskopima jer su premale ili predaleko. 

- Jednostavno je zapanjujuće da više od 90 posto galaksija tek trebamo proučiti - rekao je Conselice. Dobra vijest u svemu je da stižu veći i snažniji teleskopi koji će moći pogledati prema samom početku svemira. Jedan od njih je i James Webb teleskop koji će moći vidjeti te jedva uočljive galaksije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 203
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu