Obavijesti

Tech

Komentari 0

Kina u rekordnoj godini poslala satelit koji će pratiti zagađenje

Kina u rekordnoj godini poslala satelit koji će pratiti zagađenje
1

Satelit može otkriti izvore stakleničkog plina kako bi odredio poštuju li zemlje svoje obveze, a nakon SAD-a i Japana treća su država s takvim satelitom

VIDEO

Kina je u četvrtak lansirala svoj prvi satelit za praćenje emisija ugljičnog dioksida koji će moći mjeriti poštuju li države preuzete obveze o smanjenju stakleničkih plinova, najavila je agencija Xinhua.

Ovo je bilo i 20. uspješno lansiranje za Kinu u ovoj godini, čime su premašili prethodne rekorde iz 2012. i 2015. godine. Do kraja godine još bi mogli imati dva lansiranja raketa. 

Kina je prva u svijetu po količini ispuštanja plinova s učinkom staklenika, a sada treća država koja raspolaže takvim tipom satelita nakon Sjedinjenih Država i Japana.

"Satelit može otkriti izvore stakleničkog plina kako bi odredio poštuju li zemlje svoje obveze", prenosi kineska novinska agencija nakon što je satelit TanSat uspješno lansiran iz svemirskog centra Jiuquan u pustinji Gobi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Lansiranje kineskog satelita objavljeno je mjesec dana prije nego što će dužnost preuzeti novi američki predsjednik Donald Trump koji je u kampanji najavljivao da bi se mogao povući iz Pariškog sporazuma. 

Kina i SAD najveći su svjetski onečišćivači na planetu i u rujnu su zajedno objavili da su ratificirali Pariški sporazum o klimi kojim se potpisnice obvezuju ograničiti na manje od 2 stupnja Celizijevih rast temperature u odnosu na predindustrijku razinu. Sporazum je stupio  na snagu početkom studenoga. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle