Obavijesti

Tech

Komentari 22

Klimatske promjene mnogo su ozbiljnije nego što se mislilo

Klimatske promjene mnogo su ozbiljnije nego što se mislilo
1

Snijeg u Alpama tanji je nego prije 40-ak godina, a drastično se smanjuje i broj dana sa snijegom, posebno zbog ranog kopnenja sniježnog pokrivača u proljeće

VIDEO

Snijeg u Alpama tanji je nego prije četrdesetak godina, a drastično se smanjuje i broj dana sa snijegom, posebno zbog ranog kopnenja sniježnog pokrivača u proljeće, pokazalo je istraživanje švicarskih znanstvenika.

Snijega je u sezoni skijanja mnogo manje nego prije 40 i više godina, što brine neke skijaške centre poput hotelijera u austrijskom St. Antonu i Ischglu koji se boje da svojim gostima neće moći zajamčiti skijanje u proljeće.

Studija švicarskih znanstvenika bazira se na službenim podacima o sniježnim padavinama za jesen, zimu i proljeće u zadnjih 45 godina, a dobili su ih od švicarskog meteorološkog instituta.

Pokazalo se da je u Švicarskoj broj dana sa snijegom smanjen za 40 u odnosu na obilne sniježne padaline iz 70-ih godina prošlog stoljeća, a slično je i u okolnim zemljama koje su isto tako pogođene klimatskim promjenama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na istraživanju su radili klimatolozi iz sveučilišta Neuchâtel zajedno s kolegama iz Federalnog udruženja za proučavanje šuma, snijega i sela (WSL), te iz Instituta za proučavanje snijega i lavina (SLF), a rezultati su objavljeni prošli tjedan u znanstvenoj reviji Climatic Change journal. Studija je proučavala sniježne prilike na mnogim lokacijama u Švicarskoj i susjednim zemljama, i to na različitim nadmorskim visinama, u razdoblju od 1970. do 2015.

Broj dana sa snijegom  u Alpama prosječno se svakih deset godina smanji za 8,9 dana, pokazalo je istraživanje. Osim toga, prvi snijeg padne prosječno 12 dana kasnije nego 1970., a okopni 25 dana prije, što znači da se sezona kad skijaši mogu računati na dobre prilike za svoj omiljeli sport sve više skraćuje, te da isto važi i za skijališta na visokim pozicijama i ona niža.

To je iznenađenje za znanstvenike koji prate klimatske promjene u visokogorju jer je do nedavna vrijedilo da skijališta na velikim visinama nisu ugrožena i da se ne isplati ulagati samo u skijališta na visinama manjim od 1500 metara.

Na skraćivanje skijaške sezone više utječe rano kopnenje snijega u proljeće nego njegov kasniji dolazak u jesensko-zimskim danima, pokazala je studija.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle