Obavijesti

Tech

Komentari 1

Na DORS-u otkrijte kako se u nastavi koristi otvoreni softver

Na DORS-u otkrijte kako se u nastavi koristi otvoreni softver
1

Jedno od keynote predavanja održat će Heiki Lõhmus, potpredsjednik Free Software Foundation Europe (FSFE), u kojem će govoriti o primjeni slobodnog softvera u STEM obrazovnim programima

VIDEO

DORS/CLUC (Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users’ Conference) središnji je događaj FOSS zajednice u regiji. Konferencija tradicionalno okuplja studente, korisnike otvorenog softvera, programere i stručnjake, ali i poduzetnike te predstavnike velikih tvrtki i javnog sektora. DORS/CLUC zajednički organiziraju dvije neprofitne udruge, HrOpen i HULK, uz potporu sponzora.

U protekle 23 godine, DORS/CLUC su posjetili brojni predavači i gosti iz Hrvatske, susjednih zemalja, ali i iz Njemačke, Austrije, Francuske, Bugarske, te iz SAD-a. Mark Shuttleworth (Canonical), Matthias Kirschner (FSFE), Ken Coar (Apache Software Foundation), Sonia Montegiove (LibreOffice Italia), i Dorian Ivančić (Rimac Automobili) samo su neka od imena koja valja izdvojiti među uglednim predavačima. Važnost DORS/CLUC-a prepoznala je i Hrvatska gospodarska komora, čija je podrška uvelike doprinijela kvaliteti konferencijskog programa.

Dvadeset i četvrto izdanje DORS/CLUC-a bit će u prostorijama zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) od 31. svibnja do 2. lipnja 2017. godine. Tijekom tri dana predavanja i radionica konferenciji će prisustvovati više stotina posjetitelja. Svi oni će imati priliku saznati više o najnovijim dostignućima iz svijeta slobodnog i otvorenog softvera, naučiti kako koristiti određene otvorene tehnologije, ali i čuti iskustva iz prve ruke o implementaciji otvorenog softvera u poslovnim okruženjima te u državnim institucijama.

Jedno od keynote predavanja održat će Heiki Lõhmus, potpredsjednik Free Software Foundation Europe (FSFE), u kojem će govoriti o primjeni slobodnog softvera u STEM obrazovnim programima. Domaću perspektivu iznijet će Stjepan Ledinski u svom predavanju o virtualizacijskom softveru otvorenog koda u nastavi, dok će Alen Zubić iz Srca govoriti o projektu Dabar (Digitalni akademski arhivi i repozitoriji). Marian Marinov (SiteGround.com) dotaknut će se uvijek popularne automatizacije uz pomoć kućnih asistenata, a Adam Samalik (Red Hat) će predstaviti projekt Fedora Modularity.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S porastom značaja i primjene otvorenog softvera među poslovnim, ali i privatnim korisnicima, ponajprije zahvaljujući mobilnoj tehnologiji, otvaraju se mnoga pitanja. Ona se ne tiču samo isplativosti poslovanja s otvorenim tehnologijama, već su vezana i uz složene teme poput sigurnosti, privatnosti, etičnosti, pravnih prepreka i perspektive krajnjeg korisnika. Kako učinkovitije koristiti otvoreni softver? Kako pisati bolji kod i softversku dokumentaciju? Kako se pridružiti projektima slobodnog i otvorenog softvera?

Odgovore na sve to - i mnogo više - pronađite na FER-u za tri tjedna. Ulaznice po povoljnijoj cijeni dostupne su do 15. svibnja, a studenti određenih fakulteta i učilišta mogu ostvariti dodatni popust. Detaljnije informacije o registraciji, popisu predavača, mogućnostima smještaja i svemu ostalom što vas zanima potražite na službenoj web stranici konferencije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'
TREBALO IZGORJETI U ATMOSFERI

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'

Muškarcu iz Floride svemirsko smeće teško 2 kilograma je velikom snagom proletjelo kroz krov kuće: 'Zahvalan sam što nitko nije ozlijeđen'

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...
Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju