Obavijesti

Tech

Komentari 71

Napokon otkrili odakle dolaze tajanstveni svemirski signali

Napokon otkrili odakle dolaze tajanstveni svemirski signali
1

Prve snažne radijske signale iz dubokog svemira otkrili smo još 2007., a sada znamo da stižu iz patuljaste galaksije udaljene 3 milijarde svjetlosnih godina. Još ne znamo što je proizvelo signale

VIDEO

Astronomi su napokon otkrili da misteriozni i snažni radijski signali iz dubokog svemira dolaze iz patuljaste galaksije koja je udaljena čak tri milijarde svjetlosnih godina. 

Brzi radijski bljeskovi (FRB) su iznimno snažni, ali i jako kratki radijski valovi, koji traju nekoliko milisekundi. Prve su detektirali australski astronomi još 2007. godine i od tada smo ih čuli samo 18 puta. Dosad nitko nije znao odakle dolaze i kako su nastali. Tako se nagađalo da iza njih stoji divovska zvijezda, materijal koji izbacuje crna rupa ili čak - izvanzemaljci. 

Samo jedan od tih signala se ponavljao i taj su signal znanstvenici proučavali šest mjeseci kako bi odredili točan smjer iz kojeg dolazi. Signal FRB 121102 su otkrili uz pomoć VLA teleskopa u Novom Meksiku. 

- Prije nego smo znali za udaljenost bilo kojeg signala, nekoliko predloženih objašnjenja je sugeriralo da bi im izvor mogao biti u našoj galaksiji. Sada smo to odbacili, barem što se tiče ovog signala - rekao je Shriharsh Tendulkar sa Sveučilišta McGill iz Kanade. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No, da bi cijeli misterij oko ovih signala bio još veći, uz same FRB signale čuli su se i nizovi nešto slabijih, ali stalnijih radijskih signala. Preciznim mjerenjima su utvrdili da izvori dva signala ne mogu biti udaljeni više od 100 svjetlosnih godina. 

- Vjerujemo da su glavni signal i niz koji je uslijedio isti objekt ili da su nekako fizički povezani - rekao je za Independent Benito Marcote s VLBI Instituta. 

Iako su odredili odakle dolazi FRB signal, još ne znaju što ga je proizvelo. Vjerojatni kandidat je iznimno gusta neutronska zvijezda - magnetar. Radi se o neutronskoj zvijezdi s iznimno snažnim magnetnim poljem koja je okružena ostacima nakon eksplozije zvijezde. Drugo objašnjenje je materijal koji leti s ruba supermasivne crne rupe. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…