Obavijesti

Tech

Komentari 17

Napokon su otkrili posljednje počivalište male sonde Philae

Napokon su otkrili posljednje počivalište male sonde Philae
3

Znanstvenici su mislili da nikad neće saznati gdje je točno završila mala sonda Philae na kometu 67P, no samo nekoliko tjedana prije nego se Rosetta zaleti u komet otkrili su sondu među stijenama

VIDEO

Slijetanje sonde Philae na daleki komet bila je prava filmska priča koja je završila misterijem jer se mislilo kako je zauvijek nestala. No nakon skoro dvije godine traganja, napokon je otkriveno posljednje počivalište sonde na kometu 67P/Čurjumov Gerasimenko. 

Letjelica Rosetta koja se nalazi u orbiti kometa, poslala je nove fotografije na kojima su znanstvenici uočili i sondu zaglavljenu među stijenama. Vrijeme za njegovo otkriće nije moglo biti bolje jer i Rosettina misija završava za manje od mjesec dana. 

Philae se 2014. odvojio od Rosette i u studenom te godine u spektakularnom slijetanju spustio se na zaleđeni komet iako mu je zakazao sustav 'harpuna' koji ga je trebao pričvrstiti. Philae se nekoliko puta odbio od površine kometa, no uspio je obaviti znanstveni dio svoje misije, poslati fotografije i analizirati komet. Tako su otkrili i 16 spojeva koji podržavaju teoriju da su kometi mogli biti posijati život na Zemlji. Kako je završio na mjestu gdje nije mogao dobiti dovoljno energije, baterije su mu se ispraznile i Philae je ušao u hibernaciju. U lipnju i srpnju prošle godine, komet se približio suncu, a to je bilo dovoljno da se baterije malo napune i da se Philae još jednom javi na Zemlju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon toga izgledi da se sonda još jednom javi bili su gotovo na nuli, a kontrola misije je odlučila prestati sa slanjem novih naredbi. Mislilo se kako je sudbina male sonde ostala zauvijek nepoznata, no u nedjelju je završena analiza najnovijih fotografija i među njima je otkriven Philae, što je oduševilo znanstvenike. 

- Kako je za Rosettu ostalo još samo mjesec dana, presretni smo što smo napokon snimili Philae i to s tolikom razinom detalja - kaže Cecilia Tubiana koja je prva vidjela snimka s Rosettinih kamera. 

Voditelj misije Rosetta, Patrick Martin iz ESA-e, rekao je kako ovo nevjerojatno otkriće dolazi na kraju duge potrage u kojoj su mislili da će Philae ostati izgubljen te da je nevjerojatno kako su upravo sada uspjeli otkriti njegovu lokaciju. 

Iako ga neće moći probuditi, njegova posljednja lokacija znanstvenicima pomaže da bolje shvate podatke koje je poslao Philae tijekom tri dana istraživanja na kometu. 

Sama Rosetta će se 30. rujna također spustiti na konačni sudar s kometom i na taj način završiti svoju misiju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'
TREBALO IZGORJETI U ATMOSFERI

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'

Muškarcu iz Floride svemirsko smeće teško 2 kilograma je velikom snagom proletjelo kroz krov kuće: 'Zahvalan sam što nitko nije ozlijeđen'

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...
Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju