Obavijesti

Tech

Komentari 8

Telekomi ne planiraju dizati cijene zbog ukidanja roaminga

Telekomi ne planiraju dizati cijene zbog ukidanja roaminga
1

Usluge cijena u roamingu bile su više nego u domaćem prometu, pa se špekuliralo da bi operateri mogli nadoknaditi gubitke zbog smanjenih cijena roaminga pvoećanjem cijena svim korisnicima.

VIDEO

Tri operatora mobilne telefonije u Hrvatskoj - Hrvatski telekom (HT), Vipnet i Tele2 Hrvatska - od 15. lipnja primijenit će novu EU regulaciju roaminga, no zbog toga, barem u prvo vrijeme, ne planiraju povećavati cijene za korisnike, doznaje se iz tih telekoma.

U Hrvatskoj od 15. lipnja počinje primjena nove EU roaming regulacije, koja označava kraj roaminga s različitim cijenama mobilnog komuniciranja po Europi. To znači da će cijene u roamingu (gostovanju u drugim telekom mrežama izvan matične zemlje) od tog datuma biti jednake onima kod kuće za mobilne razgovore, SMS poruke i podatkovni promet, dok građani putuju po Europi, odnosno zemljama EU/EEA (članice EU-a, Norveška, Island i Lihtenštajn).

Usluge cijena u roamingu bile su do sada više nego u domaćem prometu, pa se špekuliralo da bi operateri mogli nadoknaditi gubitke zbog smanjenih cijena roaminga pvoećanjem cijena svim korisnicima.

Povodom toga iz najvećeg telekoma u Hrvatskoj, HT-a, na upit Hine istaknuli su da će 15. lipnja implementirati nove maloprodajne roaming cijene za područje zemalja EU/EEA koje će biti jednake domaćim maloprodajnim cijenama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Navedene izmjene neće utjecati na postojeće domaće cijene usluga HT-a. Pri korištenju usluga roaminga korisnici će plaćati nacionalne cijene za podatkovne, govorne i SMS usluge, sukladno tarifi ili opciji koju imaju, a kako bi se spriječile zloporabe ili prekomjerne uporabe roaming usluga u EU/EEA, predviđena je mogućnost naplate dodatne roaming naknade isključivo u slučajevima koji su definirani roaming regulacijom", ističu iz HT-a.

Smatraju da novi sniženi iznosi veleprodajnih naknada za regulirane roaming usluge, dugoročno gledajući, mogu imati negativan utjecaj, naročito na turističke zemlje, poput Hrvatske.

"Kako bi sačuvali kvalitetu usluga tijekom turističke sezone, kada se višestruko povećava broj stranih turista u domaćim mrežama, operatori moraju značajno investirati u telekomunikacijsku mrežu i kapacitete, pogotovo u turističkim mjestima. Stoga, novi veleprodajni uvjeti roaminga dovode u pitanje povrat troškova ulaganja i mogu imati utjecaj na osiguravanje uvjeta za dugoročne investicije telekom operatora", kažu iz HT-a.

I drugi po veličini telekom u Hrvatskoj, Vipnet, u potpunosti će implementirati promjene u roaming regulaciji, pri čemu ocjenjuju da će Hrvatska, koja se nalazi u skupini zemalja okrenutih turizmu, najviše osjetiti učinke maloprodajne i veleprodajne roaming regulacije.

"Vipnet će eventualnu odluku o promjeni cijena i tarifnih paketa donijeti nakon detaljnih analiza stvarnih učinaka nove regulacije roaminga, vodeći pritom brigu o zadovoljstvu i potrebama korisnika", poručuju iz Vipneta.

Napominjući kako će korisnike o detaljima i pravilima nove roaming regulacije pravovremeno još dodatno obavijestiti, iz Tele2 Hrvatska navode i da su, s obzirom da im je turistička sezona vrlo zanimljivo razdoblje tijekom godine, već isplanirali aktivnosti prema inozemnim gostima koji dolaze na odmor u Hrvatsku.

"Ukidanje roaminga u EU utjecat će na prihode, ali i na ponašanje korisnika, jer će sada moći bez brige koristiti svoju tarifu i u EU, što će dovesti do više razgovora te znatnog povećanja korištenja podatkovnog prometa u tarifi", očekuju u Tele2 Hrvatska.

Vjeruju da nova regulacija roaminga neće imati toliko veliki utjecaj na telekome u Hrvatskoj koliko na one u ostatku Europe te da Hrvatska kao popularna turistička zemlja može očekivati pozitivni trend u veleprodajnim prihodima od turista koji će bez brige koristiti svoje tarife kod nas tijekom sezone.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'
ukupno 1850 kvadrata

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica