Obavijesti

Tech

Komentari 27

Ne znaju je li živ: Modul na Marsu prerano bacio padobran

Ne znaju je li živ: Modul na Marsu prerano bacio padobran
6

Podaci pokazuju da je tijekom spuštanja prema Marsu prerano odbačen padobran te da potisnici koji su trebali usporiti modul nisu radili dovoljno dugo. Ne znaju u kakvom je stanju Schiaparelli

VIDEO

Orbiter europsko-ruske misije TGO, odaslan u potrazi za znakovima života na Marsu, uspješno je primio podatke modula Schiaparelli, potvrdila je u četvrtak Europska svemirska agencija (ESA), ali još ne zna je li modul nazvan prema talijanskom astronomu iz 19. stoljeća i preživio spuštanje na Crveni planet. 

Lander Schiaparelli, poznat i kao Entry, Descent & Landing Demonstrator Module (EDM, modul za ulazak, silazak i spuštanje na tlo), funkcionirao je "savršeno" do određene točke, rekao je voditelj planetarnih misija Andrea Accomazzo.

Međutim, kada se Schiaparelli uz pomoć padobrana 'prizemljio' ili bolje reći 'primarsio', on se nije ponašao "kako se očekivalo", rekao je Accomazzo. 

"Trebat će neko vrijeme za analizu podataka", upozorio je Accomazzo i dodao da su primljeni "smisleni" podaci. Telemetrijski podaci pokazuju da je tijekom spuštanja prema Marsu padobran odbačen prerano, a čini se da su i potisnici kojima se trebao usporiti i zaustaviti prekratko radili, piše BBC.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na pitanje iz publike putem postavljeno putem telekonferencije koliki su izgledi da je Schiaparelli još u jednome komadu, generalni direktor ESA-e Jan Woerner kratko je odgovorio "Ne znamo". 

An illustration released by ESA shows the Schiaparelli EDM lander

Misiju ExoMars čine sonda "Trace Gas Orbiter" (TGO) i modul za "ulazak, spuštanje i ateriranje" (EDM), koji je ime dobio po Giovanniju Schiaparelliju, talijanskom astronomu iz 19. stoljeća. Nakon sedmomjesečnog putovanja i prijeđenih 496 milijuna kilometara, kontrolori misije odvojili su EDM od sonde u nedjelju u 16 sati i 40 minuta po srednjoeuropskom vremenu. TGO se smjestila u očekivanu orbitu i normalno funkcionira, što je ESA u svome centru pozdravila pljeskom.

Međutim, Schiaparelli, težak 577 kg i dizajniran da nakon rizičnog šestominutnog spuštanja sleti na površinu planeta tako što će koristiti padobran i potisnike kako bi se smanjila brzina od skoro 21.000 kilometara na sat, nije se oglasio, jer je kontakt s njime bio izgubljen u zadnji čas prije predviđenog vremena, objavila je ESA.

I dok je TGO zadužen za "njuškanje" atmosfere oko Marsa kako bi otkrio plin u tragovima poput metana koji bi mogao naslutiti da postoji neki oblik današnjeg života na planetu, Schiaparellijeva je zadaća slati podatke o temperaturi, vlazi, gustoći i električnim svojstvima.

Zbog ograničenog kapaciteta nepunjivih baterija Schiaparelli bi trebao samo nekoliko dana istraživati tlo i okoliš Marsa te utrti put za spuštanje novog rovera koji će istraživati Mars u potrazi za izvanzemaljskim životom. 

ExoMars rover trebao bi biti lansiran 2020.

Ovo je drugi put da Europa kreće u osvajanje Marsa. Godine 2003. europska sonda Mars Express spustila je mini-lander Beagle2, britanskog dizajna, ali taj nije nikada dao znakove života. Poznato je od 2015. da se Beagle 2 zbilja spustio na Mars, ali je bio oštećen.

Ukoliko na Marsu postoji život, nije vjerojatno da će se pronaći na površini koju bombardiraju ultraljubičaste i kozmičke zrake. No, tragovi metana u tankoj atmosferi Marsa mogu biti pokazatelj da se nešto "kuha" dublje ispod površine, pojašnjavaju znanstvenici. Kako metan ne bi dugo preživio Sunčeve ultraljubičaste zrake, znanstvenici vjeruju da mora iz nečega doći.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje