Obavijesti

Tech

Komentari 8

Nestanak vrste: Dinosauri su izumrli zbog udara meteora

Nestanak  vrste: Dinosauri su izumrli zbog udara meteora
1

Čvrst dokaz: U jugoistočnoj Montani u SAD-u nađen je rog trorogoga dinosaura triceratopsa koji potvrđuje da su svi dinosauri izumrli odjedanput u kratkom roku

VIDEO

Rog jednog od dinosaura koji su posljednji izumrli dokaz je kako je udar golemog meteora uništio vladavinu gmazova na Zemlji. Okamenjeni čeoni rog dug 45 centimetara, iz porodice je dinosaura biljoždera kojima je pripadao i poznati trorogi triceratops. Otkriven je na geološkom nalazištu poznatom kao formacija Hell Creek u pustinjskom predjelu jugoistočne Montane u SAD-u gdje su iskopani i mnogi drugi fosili dinosaura. Smatra se vrlo važnim s obzirom na to da je nađen samo 13 centimetara ispod kamenog sloja koji označava prijelaz iz krede u tercijar, kad su nestali svi dinosauri. 

- Ovo je otkriće dokaz kako dinosauri nisu polako izumirali prije nego što je udario meteor, nego su izumrli iznenada i svi odjedanput - rekao je dr. Tyler Lyson sa Sveučilišta Yale u američkom New Havenu. Uglavnom je bilo prihvaćeno mišljenje kako je veliki asteroid ili komet prije 65 milijuna godina, na kraju krede, udario u Zemlju nedaleko od meksičke obale, negdje oko poluotoka Yucatana, te uništio sve dinosaure. No neki su skeptici uporno upozoravali kako ni iz zadnja tri milijuna godina prije udara meteora nema nikakvih okamina tih gmazova što su smatrali dokazom da su nestali prije udara.

Ubio ih meteor širok 14,5 km

Meteor koji je ubio dinosaure, prema nekim izračunima, bio je širok između 9,5 i 14,5 kilometara, a udario je u Zemlju brzinom od otprilike 80.500 km/h oslobodivši pritom više od 100 milijuna megatona energije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Presudili im predatori

Iako su riječne kornjače preživjele prijelaz iz krede u tercijar, nestale su 25 milijuna godina poslije. Znanstvenici pretpostavljaju kako su ih uništili predatori jer tadašnje kornjače nisu mogle uvući glavu pod oklop.

Spasile se i jer su živjele u vodi

Riječne kornjače imale su još jednu zaštitu. - Životinje koje su živjele u vodi ipak su bile zaštićene od toga što je na kopnu uništilo biljke i životinje. U vodi se i prije i poslije toga živjelo normalno - tvrdi dr. Lyson. 

Spor metabolizam olakšao opstanak

Iako su dinosauri bili glavni na planetu, nisu preživjeli katastrofu koja ih je pogodila iz svemira, ali riječne kornjače boremys jesu. Njihove okamine našli su američki paleontolozi u Sjevernoj Dakoti i Montani, a iz doba su nakon udara meteora. Tajna, tvrde, nije u tvrdom oklopu nego u tome što nisu bile pohlepne. Zbog spora metabolizma mogle su preživjeti na skromnim obrocima koje su pronalazile.

Oklopljeni dinosaur s najvećom glavom 

Triceratops je bio oklopljeni dinosaur, dug devet metara i težak sedam tona. Glava, veća od tri metra, bila je najveća koju je neka kopnena životinja imala.

Najveći, najduži i najopasniji dinosauri

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4
TROJAC NA TESTU

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4

GT4 dolazi u tri različita izdanja, ali s impresivnom baterijom koja radi do 14 dana s jednim punjenjem. Metalna kućišta s različitom obradom i bojama te remenjem, svakom satu daju i drugačiji fokus, no nedostaje i dalje velik broj aplikacija

Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'
ISTRAŽIVANJE CRVENOG PLANETA

Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'

Dosad je Ingenuity ukupno prešao oko 17 kilometara i letio na visini od 24 metra. Na Mars je stigao u veljači 2021. na roveru Perseverance
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle