Obavijesti

Tech

Komentari 3

Niskoenergetska kuća A-Ž: Od ideje do useljenja u 15 koraka!

Niskoenergetska kuća A-Ž: Od ideje do useljenja u 15 koraka!
9

Renata i Marko Jelušić dvije godine su se pripremali i prikupljali informacije, usklađivali vizije i tek kada su imali jasnu predodžbu kakvu kuću žele, obratili su se arhitektu.

VIDEO

Usprkos rastućoj cijeni energenata, motiv za zelenu gradnju nije bila primarno štednja, već učinkovita uporaba energije s minimalnim utjecajem na okoliš. Pritom Jelušići nisu željeli narušiti postojeći standard stanovanja i rada. Kroz pojednostavljen prikaz 15 koraka koje su Jelušići poduzeli od ideje o svojoj budućoj kući do useljenja pokazuje da se proces razlikuje tek u modernijem pristupu i spremnosti korištenja novih materijala i tehnologija.

1. Angažiranje ovlaštenog arhitekta

Nakon što uskladite viziju buduće kuće, projektiranje prepustite ovlaštenom arhitektu. U skladu s vašim životim navikama, prostornim potrebama, željama i naravno financijskim mogućnostima, arhitekt priprema Idejno rješenje. Prilikom projektiranja arhitekt paralelno promišlja o različitim podatcima koji se mogu svrstati u 3 osnovne kategorije: funkcija, estetika i konstrukcija, i jednu dodatnu – energetska učinkovitost.

Ne preuzimajte sami ulogu ovlaštenog arhitekta, jer bi vas nepoznavanje niza ograničenja kod izrade projekta moglo skupo koštati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2. Angažiranje nadzornog inženjera i izvođača radova

Nakon ishođene potrebne dokumentacije, prijavljujete gradnju. Najjednostavnije je angažirati jednog glavnog izvođača po sistemu «ključ u ruke», premda je cjenovno prihvatljivije ali i riskantnije samostalno angažirati neke podizvođače. Nadzor izvođenja obavlja ovlašteni Glavni nadzorni inženjer.

Prikupite ponude od minimalno 3 tvrtke za izvođenje radova, te uz pratnju Nadzornog inženjera obiđite gradilišta na kojima su radili. Po mogućnosti porazgovarajte s njihovim bivšim investitorima.

3. Rušenje 

Ukoliko postojeći objekt na parceli rušite, otpad sortirajte, dio materijala možete koristiti u gradnji, a dio reciklirati ili adekvatno deponirati.

Prednost kupovanja parcele na kojoj već postoji objekt je u tome što već imate potrebne priključke (treba provjeriti njihove kapacitete) i plaćen dio komunalnog i vodnog doprinosa. Takve se parcele nalaze uglavnom u atraktivnijem dijelu naselja, za razliku od praznih parcela koje su često u perifernom pojasu. Razlika u cijeni parcela sa ili bez postojeće kuće je relativno mala.

4. Iskop zemlje i izgradnja podruma

Nakon rušenja i čišćenja gradilišta, geodet iskolčuje buduću građevinu prema glavnom projektu. Kada je definiran položaj temelja, zidova i dimnjaka, slijedi kopanje građevinske jame i gradnja podruma. Na sloj podložnog betona, hidroizolacije, kanalizacijskih cijevi i armature izljeva se temeljna ploča. Zidovi podruma također se izvode armiranim betonom jer na njih u znatnoj mjeri utječe sila pritiska zemlje okomita na zid.

Iako podrum ne zahtijeva skupu obradu zidova ili podova, njegova izgradnja koštat će vas najmanje koliko i gradnja nadzemne etaže.

5. Izolacija podruma

Ako u podrum planirate smjestiti prostorije koje će se grijati, tada ga je potrebno «obući» u termoizolaciju. U slučaju negrijanog podruma, izolira se samo stropna ploča prema gornjim etažama. Neovisno o namjeni vašeg podruma, najvažnije je da bude suh i dobro prozračen. Toplinska izolacija podruma je nešto tanja u odnosu na izolaciju vanjskih fasada, jer zimi zemlja ima stalnu temperaturu koja je viša od zraka. 

Važno je spojiti vertikalnu hidroizolaciju zidova i horizontalnu izolaciju ispod temeljne ploče.

6. Izgradnja nadzemnih etaža

Elaboratom građevinske fizike utvrđuje se debljina zidova. Ona ovisi o klimatskoj zoni, potresnoj zoni, karakteristikama zgrade, kao i o  energetskom razredu zgrade koji želite postići. Cijenu materijala ne prosuđujte tek na temelju cijene po m3 ili m2. Uzmite u obzir i kvalitetu građevnog  materijala, cijenu rada (brzinu i jednostavnost gradnje), cijenu obrade zidova. Naime, cijena izgradnje konstrukcije manjih zgrada predstavlja cca 20-25% od ukupne cijene izgradnje, a učešće materijala za zidanje svega oko 10%. Pravi troškovi i uštede pokazuju se na završnim radovima.

7. Pod ravnim krovom 

Krov je sastavni dio građevinske konstrukcije, najjače opterećen klimatskim i fizikalnim utjecajima, stoga postoji niz određenih tehničko-tehnoloških zahtjeva koje se mora uvažiti prilikom izvedbe. Ravni ili kosi krov prvenstveno ovisi kako namjeravate koristiti krovnu površinu. 

Kuća s ravnim krovom ima povoljniji faktor oblika od kuća s kosim krovom, pa je to ujedno racionalnije rješenje u pogledu uštede energije. Važna je kvalitetna termo i hidroizolacija.

8. Izvedba unutarnjihzidova i instalacija 

Opeka je još uvijek najrasprostranjeniji građevni materijal. Razlog tomu je prije svega veća mehanička otpornost i stabilnost zida, ali i navika investitora. Veliku manu u odnosu na gipskartonske ploče i Ytong blokove je potrebitost završnog sloja žbuke. Samim time produžuje se vrijeme izvođenja i povećavaju troškovi. Paralelno se u kući ugrađuju instalacije vodovoda i odvodnje, ugradbena sanitarna oprema i podno grijanje, te elektro instalacije.

9. Prozori 

Za energetski razred B, B+, A ključni su pravilno ugrađeni prozori s troslojnim staklom, kvalitetnim okvirima i Low-E premazom. Ovi su prozori u odnosu na obično IZO staklo skuplji 20%, ali su im toplinski gubici za 50% manji. Bitna karakteristika prozora je i zvučna izolacija na koju također treba obratiti pažnju kod odabira, pogotovo ako se kuća nalazi uz jače izvore buke.

Umjerenost je ključna budući da visoka cijena ne znači nužno i visoku kvalitetu, ili prilagođenost klimatskim uvjetima ili vašim zahtjevima za ugodnost u prostoru.

10. Termoizolacija 

Prvi uvjet za postizanje energetski učinkovite, niskoenergetske ili pasivne gradnje je vrlo dobro isprojektirana i potom izvedena termoizolacija ovojnice zgrade. Ovojnica su 4 fasade, krov i pod prema tlu. Potpuna izolacija ovojnice vrlo je zahtjevna, izvodi se po principu „termos boce“, i teče neprekinuto od izolacije temelja, preko pročelja (uključivo i svi otvori), zatim izolacije balkonskih konzola, do izolacije streha i krova.

Nepotpuna izolacija ovojnice uzrokuje gubitak topline na tim mjestima. Ukoliko je ona nedostatna, moguće su i ozbiljnije građevinske štete, koje nastaju stvaranjem kondenzata, gljivica i plijesni, a koje mogu ozbiljno štetiti i zdravlju stanovnika.

11. Podna konstrukcija

Cjevovodi i kanali za podno grijanje su učvršćeni i izjednačeni kako bi se osigurala ravnomjerna podloga za prijanjanje izolacijskog sloja i estriha. Potpuno suha i ravna podloga je ključna za polaganje parketa. Ukoliko je podloga neravna ili nije nosiva veća je mogućnost škripanja parketa i stvaranja fuga između letvica. Idealna podloga za kvalitetno postavljanje klasičnog parketa može imati odstupanja od 2mm na 1m duljine.

12. Fasada

Ploče od mineralne pjene jednostavno se lijepe mortom na vanjski zid. Na njih nanosi se oko 5 mm debeo armaturni sloj, te završni dekorativni sloj u raznim bojama i granulacijama. Tamnija fasada je u pravilu zahtjevnija, jer se na njoj prije uočavaju mehanička oštećenja kao i posljedice izloženosti prirodnim utjecajima iz okoliša. Sunce, oborine i kondenzat ostavljaju svoje tragove na fasadi, a različiti dijelovi fasade mogu različito izblijedjeti od sunca. Nova tehnologija izvedbe fasade usporava ovaj prirodni proces starenja i uklanja ograničenja u arhitektonskom izražaju i estetskim željama investitora. 

13. Uređenje interijera

Uređenje interijera je nakreativniji ali i vrlo zahtjevan dio posla. Uključuje mnogo detalja koji će ostati vidljivi, stoga je nužno da investitori što češće obilaze gradilište i prate izvedbu radova kao što su; polaganje parketa, stolarski i bravarski radovi, odabir i ugradnja sanitarija, postavljanje gazišta na stubištu, keramičarski i ličilački radovi, ugradnja kamina i rasvjete. 

Ukoliko nemate bogato iskustvo u opremanju doma i organizaciji unutrašnjih radova, mudro je angažirati dizajnera interijera. No, mnogi investitori ne žele prepustiti uređenje svog doma drugima.

14. Uređenje eksterijera

Završno uređenje eksterijera uključuje postavljanje drvenih podnih obloga na terasu, betoniranje parkirališnog mjesta, nanošenje humusne zemlje, sadnja travnjaka i ukrasnog bilja, izvođenje staza i stuba, postavljanje ograde, ugradnja vanjske rasvjete.

Kao i prilikom uređenja interijera, za pomoć pri uređenju eksterijera možete se obratiti krajobraznim arhitektima.

15. Useljenje

Za useljenje i kratkotrajan asketski život, složili bi se mnogi, dovoljno je imati funkcionalnu kupaonicu i madrac na suhom parketu. Preporuka investitora je da si postavite vremenske rokove u kojima ćete uređenje interijera privesti kraju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle