Obavijesti

Tech

Komentari 4

Norvežani grade robotski brod: Radi na baterije i ne treba ljude

Norvežani grade robotski brod: Radi na baterije i ne treba ljude
2

Brodom će u početku upravljati ljudi, ali do 2020. će početi ploviti potpuno sam. Ovakvim prijevozom, umjesto kamionima, smanjit će štetne emisije za 678 tona godišnje

VIDEO

Norveška u idućoj godini planira predstaviti prvi autonomni i potpuno električni teretni brod, za kojeg projektanti prognoziraju da će nadomjestiti 40.000 putovanja kamionima godišnje.

Proizvođač umjetnih gnojiva Yara International udružila se s industrijskom grupom Kongsberg u gradnji Yara Birkelanda, koji će prevoziti gnojiva između tri luke u južnoj Norveškoj. Na ruti duljoj od 65 nautičkih milja, brod će moći prevoziti otprilike 100 kontejnera brzinom od 12 do 15 čvorova, kaže voditelj projekta Bjorna Tore Orvika.

U početku će brodom upravljati ljudi, ali od početka 2019. godine će biti djelomice autonoman, da bi do 2020. godine bio u potpunosti automatski upravljan, objavili su iz tvrtke.

 "Svakodnevno je potrebno više od 100 putovanja kamiona dizelaša za transport iz Yareove tvornice Porsgrunn do luka u Breviku i Larviku, odakle isporučujemo gnojiva i proizvode kupcima širom svijeta", izjavio je glavni izvršni direktor Yare Svein Tore Holsether.

 "S novim autonomnim kontejnerskim brodom na električni pogon preselit ćemo prijevoz sa cesta na more i time smanjiti emisije buke i prašine, poboljšati sigurnost lokalnih cesta, te umanjiti emisije dušikovih i ugljikovih plinova", dodao je.

 Očekuje se kako će se takvim prijevozom smanjiti emisije ugljikovih plinova za 678 tona godišnje, navodi Yara u priopćenju, dok će za napajanje brodskih baterija koristiti gotovo isključivo električnu energiju iz hidroelektrana.

Norveška je glavni proizvođač nafte, ali predvodi u širenju upotrebe električnih automobila zahvaljujući velikodušnim poreznim poticajima i eksperimentima s trajektima na električni pogon koji se koriste za prijelaz čuvenih norveških fjordova.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle