Obavijesti

Tech

Komentari 49

Nova teorija iz temelja mijenja sve što znamo o dinosaurima

Nova teorija iz temelja mijenja sve što znamo o dinosaurima
1

Znanstvenici predlažu da se dva postojeća temeljna reda dinosaura, koje paleontolozi priznaju još od 1888. godine i temelje se na građi njihovih zdjelica, radikalno promijene.

VIDEO

Neki od najpoznatijih dinosaura, poput tiranosaura i brontosaura, možda će se morati razvesti zbog nepomirljivih razlika. 

Znanstvenici su predložili radikalnu promjenu obiteljskog stabla dinosaura pošto su analizirali 75 vrsta tih pradavnih gmazova i zaključili da se grabežljivi predatori kao tiranosauri, koji su se uglavnom kretali na stražnjim nogama, ne mogu svrstavati u isti red kao i četveronožni biljojedi dugih vratova i golemih repova poput brontosaura.

Oni predlažu da se dva postojeća temeljna reda dinosaura, koje paleontolozi priznaju još od 1888. godine i temelje se na građi njihovih zdjelica, radikalno promijene. 

"Možda se pokaže da smo u pravu, možda ne", kaže paleontolog s Cambridgea Matthew Baron, koji je vodio istraživanje objavljeno u časopisu Nature. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Ali ono što se mora dogoditi je odustajanje od starih dogmatskih pogleda u našoj struci jer smo pokazali da opsežna i precizna istraživanja mogu uzdrmati stare ideje i da se mi znanstvenici nikada ne smijemo 'uljuljati' u neku ideju ako se ona može ispitati novim metodama", rekao je. 

Dinosauri su sada svrstani u dva reda, saurischia i ornitischia, na osnovu građe njihove zdjelice, odnosno tome je li im preponska kost okrenuta prema naprijed ili natrag. Tako su u istom redu, saurischiji, završili i četveronožni biljojedi (sauropodi) poput brontosaura i dvonožni mesojedi (teropodi) kao tiranosauri. 

Znanstvenici s Cambridgea u svom su istraživanju otkrili ključne razlike u kosturima koje, po njima, onemogućuju svrstavanje teropoda i sauropoda u isti razred. 

Baron stoga predlaže dva nova reda, prvi bi nazvao ornithoscelida i u njemu bi postojećim pripadnicima reda ornithischia pridružio teropode. Drugi red, kojem bi ostao naziv saurischia, izgubio bi teropode, ali bi dobio pomalo čudne, primitivne dvonožne mesoždere nazvane hererasauridi. 

Znanstvenici su također zaključili da su se prvi dinosauri na Zemlji pojavili 15 milijuna godina prije nego što se dosad mislilo, odnosno prije nekih 242 do 247 milijuna godina. Nakon skromnih početaka, dinosauri su postali dominantne kopnene životinje. Izumrli su prije 66 milijuna godina. 

Paleontolog sa sveučilišta Maryland Thomas Holtz, koji nije bio uključen u istraživanje, pohvalio je rezultate. "Postoje dobre šanse da su u pravu, čak i ako su u suprotnosti s uvriježenim stavovima". 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle