Obavijesti

Tech

Komentari 33

Novo doba za zračne brodove? Najveća letjelica na prvom letu

Novo doba za zračne brodove?  Najveća letjelica na prvom letu
4

Airlander 10 je 92 metra duga letjelica koja izgleda poput dva spojena cepelina, a zbog karakterističnog izgleda dobio je naziv 'Leteća guza'. U srijedu je poletio prvi puta

VIDEO

Nakon nekoliko odgoda, najveća letjelica na svijetu u srijedu je napokon krenula na prvi let. Helijem punjeni Airlander 10 podigao se iznad polja u engleskom Bedfordshireu na kojem se okupio velik broj ljudi kako bi vidjeli potencijalno novo doba zračnog prometa. U zraku je ostao 20-ak minuta. Zbog svog karakterističnog izgleda već je dobio i nadimak 'Leteća guza'.

Airlander 10

Airlander 10 je dug 92 metra i širok 43,5, a pored njega čak i Airbusov A380 izgleda sitno. U odnosu na njega je i 15 puta jeftiniji. Ova divovska letjelica može ponijeti 10 tona tereta, usporedivo s transportnim mogućnostima helikoptera CH-47 Chinook, kakav koriste u američkoj vojsci. Proizvođač Hybrid Air Vehicles kaže kako se može koristiti za nadzor, komunikaciju i dopremanje humanitarne pomoći. Airlander 10 može letjeti na visini od gotovo 5 kilometara, a u zraku može ostati tjednima, piše Guardian.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Cijeli projekt traje od 2007. godine, a među ključnim partnerima na realizaciji bila je američka vojska. Oni su uložili oko 300 milijuna dolara u projekt, a jedna od ideja je da bi se Airlander mogao koristiti kao nadzorni matični brod iznad zona sukoba gdje bi mogao bez posade provesti i tri tjedna. Prije tri godine je u rezanju proračuna nastradao i Airlander, no tvrtka HAV je otkupila letjelicu za 300.000 dolara, ali bez tajnih vojnih hardverskih dodataka. Nakon toga su se okrenuli crowdfundingu i privatnim investitorima, među kojima je i Bruce Dickinson iz Iron Maidena. 
Direktor kompanije Stephen McGlennan planira prikupiti još sredstava, a vjeruje da bi za pet godina na nebu moglo biti stotinjak ovakvih letjelica, dok je moguća potreba i za njih 1000. Predviđa kako će u početku oko 40-50 posto praktičnih namjena ove letjelice biti vojno. 

A man watches from a lorry as the Airlander 10 hybrid airship makes its maiden flight at Cardington Airfield in Britain

Pogledom na ovakvu letjelicu mnogima se nameće pitanje sigurnosti i najpoznatija nesreća cepelina, pad Hindenburga u SAD-u. No, ovdje se koristi helij koji je puno sigurniji od vodika, a oklop letjelice je od tri sloja tkanine među kojima je i "Vectran", materijal koji je pet puta čvršći od čelika. Airlander može letjeti na vjetru i do 80 čvorova, a maksimalna brzina mu je 160 km/h.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota