Obavijesti

Tech

Komentari 10

Oldtimer među avionima: Prije 12 god. parkirali ga u Slavoniji

Oldtimer među avionima: Prije 12 god. parkirali ga u Slavoniji
6

STAR 70 GODINA: Nakon što je u Hrvatskoj izgubila koncesiju za prijevoz putnika na otoke, njemačka tvrtka je hidroavion ostavila u hangaru u Borovu

VIDEO

U starom hangaru Aerokluba Borovo već 12 godina parkiran stoji raritetni, 70 godina star avion. Gotovo je unikatan, jer u Europi isti takav možda postoji još samo jedan primjerak.

Riječ je o hidroavionu Grumman Goose G-21A c/n B-101, proizvedenom 1944. godine, koji bi mogao biti jedan od trenutačno najvrednijih aviona u Hrvatskoj i šire, kako nam govore poznavatelji starih letjelica.

Marko Mrkonjić/PIXSELL

Avion ima dva zvjezdasta motora, svaki od 450 konjskih snaga te kanadsku registraciju. Oldtimer među avionima, međutim, nikako još nije za baciti pa su na njemu netom završeni radovi redovnog održavanja, a zamijenjeni su mu i motori.

- Riječ je o avionu koji je u našem hangaru samo na čuvanju jer smo jedino mi, u to vrijeme kada ga je trebalo uskladištiti, točnije prije 12 godina, imali mjesta u hangaru. Vlasnik aviona je njemačka tvrtka European Coastal Airlines koja je kod nas na Jadranu, prije desetak, petnaestak godina imala koncesiju za putnički prijevoz hidroavionima od obale prema otocima - govore nam u Aeroklubu Borovo. Dalje nam objašnjavaju kako je tvrtka koncesiju uskoro izgubila, te su hitno morali naći mjesto za hidroavion.

Marko Mrkonjić/PIXSELL

- Iz nekih razloga su izgubili koncesiju i nisu je dobili sve do prije godinu i pol dana. U međuvremenu su svoje avione skladištili gdje su mogli, pa je tako jedan završio i kod nas u Borovu. Ovaj avion, iako je oldtimer, još je zapravo u odličnom stanju za letenje. Baš su neki dan bili majstori iz Airaktora i zamijenili mu motore pa se sada čekaju kontrolori iz Kanade koji moraju doći provjeriti tehničku ispravnost i plovnost aviona kako bi produljili registraciju. Nakon toga ovaj je oldtimer spreman za letenje - kažu nam u Aaeroklubu gdje često dolaze avioznalci kako bi se fotografirali s tim letećim i ostarjelim ljepotanom.

Marko Mrkonjić/PIXSELL

- Starost aviona često nema veze s njegovom letačkom moći. U Europi je mnogo starijih aviona koji lete bez problema. Važno je da ih se redovno održava - pojasnili su nam.

Kompanija European Coastal Airilines uložila je ovo i prošlo ljeto u kupnju hidroaviona i opremanje morskih luka, te sada gradove na obali povezuje s otocima Rabom, Lastovom, Hvarom, Visom... Zasad nije poznato hoće li i raritetni Grumman Goose letjeti na Jadranu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle