Obavijesti

Tech

Komentari 15

Opsesivno provjeravanje Fejsa povezano je s nedostatkom sna

Opsesivno provjeravanje Fejsa povezano je s nedostatkom sna
1

Istraživanje u SAD-u pokazalo je povezanost između neispavanosti, lošeg raspoloženja i neprestanog provjeravanja podataka na društvenim mrežama.

VIDEO

Neprestano opsesivno provjeravanje informacija objavljenih na Facebooku na mobilnom telefonu ili u pregledniku kompjutora moglo bi upućivati na to da ste neispavani, pokazala je nedavno provedena studija znasntvenika s Kalifornijskog sveučilišta u Irvineu.

- Dosad je obavljeno puno istraživanja o tome na koji način informativna tehnologija utječe na spavanje, no mi smo napravili suprotno - pratili smo na koji način duljina sna utječe na korištenje IT-a - rekla je profesorica Gloria Mark, koja je zajedno s kolegama prikupila informacije među 76 studenata sa sveučilišta u Irvineu. 

Od njih se tražilo da ispune anketu o tome kako spavaju, a sve njihove aktivnosti praćene su putem mobilnih telefona i kompjutora - od prijave i promjene programa preko pisanja SMS poruka o e-mailova do telefonskih poziva. 

Od studenata se tražilo da zabilježe kako se osjećaju, na koji način gledaju na zadaće koje ih očekuju i u kojoj su mjeri posvećeni učenju i aktivnostima na fakultetu. 

Svrha studije bila je ustanoviti na koji je način neispavanost utjecala na korištenje Facebooka, za razliku od ostalih dosadašnjih istraživanja u kojima je bilo obratno. 

Istraživanje je pokazalo povezanost između neispavanosti, lošeg raspoloženja i neprestanog provjeravanja podataka na društvenim mrežama. Pokazalo se i da su studenti koji su bili neispavani, češće posezali za internetskim sadržajima. 
- Kad ste neispavani, skloniji ste rastresenosti i odvraćanju pozornosti - objasnila je prof. Mark. "A kada ste dekoncentrirani, što činite? Idete na Facebook... ne opterećuje, jednostavan je za korištenje, a vi ste umorni."

Istraživanje kalifornijskih znanstvenika pokazalo je da prosječan zaposleni Britanac zbog nedostatka sna godišnje izgubi osam i pol radnih dana, a oni koji vrlo loše spavaju i više od dva tjedna. 

Svaki treći Britanac ima problema s kvalitetnim spavanjem, brojni se žale na lošu koncentraciju, nesposobnost ispunjavanja radnih zadaća, a kao rezultat svega navedenog loše su raspoloženi. Mnogi su naveli i neispavanost. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Evo kako usamljenost utječe na tijelo i psihu - nije bezazleno
JESTE LI USAMLJENI?

Evo kako usamljenost utječe na tijelo i psihu - nije bezazleno

Istraživanja pokazuju da, ako se netko osjeća usamljeno, njegovi bliski prijatelji i obitelj imaju 52 posto veću šansu da se i onu počnu osjećati usamljeno