Otkrijte kako zaštiti mobitel od vode i kako ih pokušati spasiti

Morate li ponijeti mobitel na plažu, najbolje bi bilo imati neko nepropusno kućište ili vrećicu sa zatvaračem. No ako je već upao u vodu, najbitnije je da ga ne uključujete

photojojo.com
Foto: photojojo.com
17 komentara

Kako dolazi ljeto sve smo češće uz vodene površine koje nam postaju najbolji prijatelj u borbi s vrućinama, no našim gadgetima ista ta voda postaje najgori neprijatelj. Gotovo sigurno je nekome upao mobitel ili fotoaparat u vodu i znate o čemu se radi. No, ne očajavajte jer za vaš uređaj još može biti nade.

Naravno nisu sve metode za sušenje mobitela jednako uspješne. Puno toga ovisi o uređaju koji koristite.

1. Nakon što ste mobitel ili neki gadget izvadili iz vode, najbitnije je da ga ne uključujete.

2. I mate li telefon ili neki uređaj koji se može rastaviti, rastvorite ga i izvadite bateriju, SIM karticu i ostale dijelove poput memorijske kartice, koji se lako mogu izvući.

3. Ako je uređaj upao u slanu vodu, isperite svu sol običnom vodom. Minerali iz vode mogu oštetiti spojeve. Uzmite ručnik i upijte svu vodu koju možete i obrišite dijelove. Protresite uređaj i pokušajte izbaciti što više vode koja se zavukla pod plastiku. Izbjegavajte korištenje fena, jer toplina može oštetiti uređaj.

4. U zdjelu s običnom rižom stavite uređaj i ostavite ga 12 do 24 sata u njoj. Riža jako dobro upija vlagu i mogla bi spasiti vaš uređaj. Naravno, dosta toga ovisi o tome o kojem se uređaju radi, poput iPhonea ili nekog Samsung telefona te dijelovima koji se mogu rastaviti...Kao alternativu riži možete koristiti silica gel koji se može kupiti u trgovinama s alatom ili tehnikom. Postupak je isti kao i s rižom , no gel bi trebao upiti više vlage.

5. Nakon što se uređaj potpuno osušio, sastavite ga i pokušajte uključiti.

Najbolje se unaprijed osigurati

Kako bi izbjegli ovakve probleme s gadgetima koji su završili u vodi, najsigurnije bi bilo da kupite vodootporno kućište, a za brojne uređaje postoji cijeli niz zaštita. Nedavno smo pisali o Scuba Suit kućištu tvrtke Photojojo s kojim je lako i tipkati po ekranu pod vodom. Nepropusne vrećice sa zatvaračem također mogu poslužiti za prvu silu i zaštitu od pijeska, vode.

Kakvim ste vi rješenjima spasili vaše mobitele? Imate li neku provjerenu metodu nakon koje sve radi kao prije?

Možda vas zanima i ovo:
Message