Obavijesti

Tech

Komentari 17

Otporni na hakere: Surfajte sigurnije uz ovih pet savjeta

Otporni na hakere: Surfajte sigurnije uz ovih pet savjeta
1

Mnogi od nas ne bave se zanimanjima u kojima bi svakog trenutka trebali živjeti u strahu od hakera, ali trebali bi redovito poduzeti radnje kako bi bili sigurni mi, ali i naš bankovni račun

VIDEO

Hakeri svakog trena traže nove načine kako bi se domogli vaših privatnih podataka i bankovnih informacija. Prije nekoliko dana otkriveno je i da sada koriste WhatsApp kako bi vam slali viruse na mobitele kroz naoko obične dokumente. Sve što im treba je jedna vaša greška kojom ćete im širom otvoriti vrata. Srećom i vi sami možete poduzeti nekoliko jednostavnih radnji kojima ćete značajno poboljšati svoju sigurnost dok ste online - što je danas gotovo stalno.

Lozinke
One su vaša prva linija obrane od hakerskih napada i vjerojatno ste milijun puta čuli da ne koristite istu lozinku za svaki servis ili društvenu mrežu. S razlogom! Nemojte olakšati posao hakerima. Svaki dodatni znak vašu lozinku će učiniti drastično težom za probiti, a najbolje rješenje je koristiti neku vama poznatu frazu s posebnim znakom (ŽivimUkućinabroju77). Sjetite se barem jednom godišnje promijeniti lozinke, a ako je servis kojeg koristite bio na meti velikog napada svakako promijenite lozinke. Isto tako, postavite i lozinke na svoje telefone, ako ih već nemate. Imate li noviji uređaj, koristite senzor otiska prsta kao metodu potvrde.

Koristite različite lozinke za različite servise, a ako ne možete smisliti sustav da ih sve pamtite tu su aplikacije poput 1Password koje će iza glavne lozinke čuvati sve vaše na sigurnom.

Koristite identifikaciju u dva koraka
Vjerojatno ste već vidjeli da vam razne društvene mreže i stranice nude dodatni korak identifikacije kod prijave. To može biti neko pitanje ili vam mogu poslati verifikacijski kod na mobitel. Ovakva dodatna razina zaštite može biti iznimno korisna kako bi spriječili nekog da se na vaš račun prijavi samo sa emailom i lozinkom i učinkovita je metoda zaštite. Upravo bi email trebali ograditi ovom metodom. 

Obrišite račune koje ne koristite
Neke ste vjerojatno već i zaboravili, a tu i tamo vam se u inboxu može pojaviti podsjetnik u obliku nekog čudnog maila koji je znak da ste tamo hakirani. Drugi razlog za brisanje računa je i gubitak povjerenja u njihovu uslugu - a glavni razlog mogao bi biti da su često bili hakirani.

Provjerite jesu li vaši podaci ukradeni
Jedno je poduzeti mjere kako bi poboljšali vlastitu sigurnost, ali što je sa onim računima koji su već provaljeni? HaveIBeenPwned jedna je od stranica koje rade upravo to. Pročešljat će vaše račune kako bi vidjeli je li neki od njih ugrožen. Sve što trebate upisati je svoj email ili korisničko ime i stranica će vam pokazati ako su povezani s nekim hakerskim upadima.

Zaštitite svoje poruke i pozive
Enkripcija vam možda zvuči kao nešto iz špijunskih filmova, ali danas više to nije tako. Svi mi imamo privatne poruke ili informacije koje ne želimo da netko vidi i sve više servisa nudi enkripciju s kraja na kraj. To znači da smao pošiljatelj i primatelj imaju ključ za kriptiranje i dekriptiranje poruka, a recimo davatelj usluge koji nadzire sustav ne može nikako pristupiti sadržaju poruke. Signal, Telegram, Wire ili Wickr su samo neke od takvih aplikacija, a Signal ili na FaceTime (na iOS-u) će zaštititi i audio pozive.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno