Obavijesti

Tech

Komentari 22

Ovo su najbolji automobili koje smo vidjeli na sajmu u Detroitu

Na salonu u Detroitu istaknuli su se Mercedes-Benz, Volkswagen, Audi, BMW ali i korejski te japanski proizvođači

VIDEO

Na ovogodišnjem izdanju najvećeg američkog salona automobila Europa je  demonstrirala snagu.

Da ne namjeravaju odustati od tržišta SAD-a  unatoč skandalima i lošem imidžu u Volkswagenu i Audiju su dokazali brojnim svjetskim premijerama koncepata i serijskih modela. Preciznije, Audi i Volkswagen predstavili su po jedan konceptni i po dva serijska automobila. Najzanimljivija novost Volkswagena je još jedna varijacija na temu oživljavanja legendarnog T1 transportera, model I.D. Buzz. Automobil bi na tržište trebao stići 2022. godine, voziti na struju i potpuno autonomno. Još impresivniji je bio Mercedes sa svjetskim premijerama obnovljenog malog crossovera GLA, njegove sportske izvedbe GLA 45 AMG, nove E-klase coupe, novog AMG GT C i obnovljenog  Mercedes AMG GT S-a. Kod BMW-a je sve u znaku nove serije 5. 

Osim europskih proizvođača vrlo impresivan nastup imali su i japanski te korejski. Kia je tako predstavila sportsku limuzinu Stinger koja će se prodavati i u Europi, Infiniti atraktivni konceptni QX50, Subaru obnovljenu sportsku ikonu WRX STI, Toyota novi Camry, jedan od najprodavanijih modela u SAD-u, Lexus novu generaciju svoje perjanice LS-a, a Nissanov konceptni Vmotion 2.0 je osvojio nagradu za najbolji koncept u Detroitu.

Američke novosti Europljanima uglavnom nisu zanimljive, a izostali su očekivani sportski modeli, štoviše, Amerikanci nisu predstavili niti spomena vrijedan koncept. Njihov nastup se sveo na dosadne velike SUV-ove, pick-up automobile i monovolumene slabo poznat nama u Europi. Koliko je njihov nastup razočarao govori i činjenica da je najzanimljiviji američki automobil u Detroitu zapravo Lightning McQueen (Munjeviti Jurić), glavna zvijezda animiranog filma Auti koji je prvi puta izrađen u realnoj veličini. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Audi Q8 Concept

Audi at the 2017 American Auto Show in Detroit Audi at the 2017 American Auto Show in Detroit Audi at the 2017 American Auto Show in Detroit
3
| Foto: Jim Fets

Najavljuje novi Q8 koji bi na tržište trebao stići iduće godine i konkurirati modelima poput BMW-a X6. Temelji se na Q7 i ima Plug-in hibridni sustav s 449 KS i 700 Nm.

Volkswagen I.D. Buzz

Volkswagen's electric I.D. Buzz concept vehicle is displayed during the North American International Auto Show in Detroit
15
| Foto: Volkswagen

Električna reinkarnacija slavnog Bullija vozi autonomno, ima 374 KS i 100 km/h postiže za samo pet sekundi. Razvija maksimalnih 160 km/h a uz jedno punjenje prelazi 600 km. Na tržište stiže 2022. 

Mercedes GLA

Weltpremiere des neuen Mercedes-Benz GLA

Obnovljeni GLA je dobio novu masku, odbojnike, naplatke te nove boje karoserije. Tu je i nova pogonska varijanta 220 4Matic. Sportski GLA 45 AMG i dalje ima 381 KS no dobio je mnogo agresivniji izgled i mnogo dodatne opreme. 

Lexus LS

Perjanica Lexusa ima novi 3,5-litreni Biturbo V6 motor koji razvija 400 KS i maksimalni okretni moment od 600 Nm. Pogon je stražnji, a luksuz na najvišoj razini. 

Kia Stinger

Velika sportska limuzina u duljinu mjeri 483 cm, a visinu ima samo 140 cm. Za pogon su zaduženi dva turbobenzinska motora. Osnovni 2,0-litreni ima 255 KS, dok 3,3-litreni V6 razvija 370 KS. Ubrzanje do 100 je 6 za slabiji i 5,1 sekundi za snažniji motor. 

Infiniti QX 50

Studijski automobil je najava za serijski model koji bi trebao vrlo slično izgledati i nositi isto ime. Očekuje sa da će serijska izvedba biti predstavljena skoro, možda već i ove godine. 

Nissan Vmotion 2.0

Nissan Vmotion 2.0 wins EyesOn Design Award for Best Concept Veh

Prostrani automobil ima vrata koja se otvaraju u krivom smjeru i tehnologiju autonomne vožnje. Detalji o pogonu se ne znaju, no znaju se dimenzije.  Vmotion u dužinu mjeri 486 cm, a širok je 189 cm. 

Subaru WRX

Obnovljena sportska legenda ima novi prednji dio te poboljšani ovjes. Slabija verzija WRX ima 272 KS, a snažniji WRX STI 309 KS. U unutrašnjosti ima nova sportska sjedala i bolje materijale. 

Audi SQ5

Audi at the 2017 American Auto Show in Detroit

Privremeni top model novog Q5. Pokreče ga 3-litreni V6 motor poznat iz S5. Razvija 354 KS i maksimalni okretni moment od 500 Nm. Ubrzanje do 100 km/h traje 5,4 sekundi

Mercedes AMG GT C

Tobias Moers, Vorsitzender der Geschäftsführung der Mercedes-AMG GmbH präsentiert den Mercedes-AMG GT C Edition 50 und den neuen AMG GT S.

Mercedesova GT obitelj se širi. Konkurent Porscheu 911 i sličnim sportašima dobio je GT C izvedbu koja se svojom snagom smješta između osnovnog GT S i najsnažnijeg GT R-a. V8 motor ima 557 KS. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota
Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije