Obavijesti

Tech

Komentari 103

Penise uzgojene u epruveti na ljudima bi testirali za 5 godina

Penise uzgojene u epruveti na ljudima bi testirali za 5 godina
1

Penis iz laboratorija uspješno su testirali na zečevima, a sada čekaju dozvole za test na ljudima. Rad financira i institut koji želi pomoći ozlijeđenim vojnicima

VIDEO

Znanstvenici su uzgojili penise u laboratoriju kako bi pomogli muškarcima koji su žrtve teških ozljeda ili onima s urođenim abnormalnostima. 

Penise su proizveli istraživači Wake Forest instituta za regenerativnu medicinu u SAD-u, a sada čekaju odobrenja kako bi ih mogli testirati na ljudima.  Rad znanstvenika financira vojni institut za regenerativnu medicinu koji se nada da će ovime moći pomoći vojnicima ozlijeđenima na ratištu. Penise bi uzgojili koristeći stanice pacijenata kako bi se izbjeglo odbacivanje organa nakon transplantacije. 

Testirali su ih na zečevima

Znanstvenici su još 2008. uspješno testirali projekt na zečevima, a istraživanje je pokazalo da kada su spojili penis, tijelo ga je prepoznalo kao vlastiti. No, da bi testirali svoj rad na ljudima, moraju proći stroga odobrenja, pokazati da nema toksičnih sastojaka, izložiti cijeli proces, testirati trajnost i funkciju... Nadaju se da će kroz pet godina dobiti odobrenje Agencije za hranu i lijekove.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ravnatelj instituta Anthony Atala, koji je inače pedijatar urolog, počeo je 1992. s radom kako bi pomagao djeci s abnormalnostima spolnih organa. Ako spolni organi nisu bili dovoljno razvijeni, malim dječacima često je bila napravljena promjena spola, što je kasnije u životu stvaralo mnoge psihološke teškoće.

- Zamislite da ste genetski muškarac, ali morate živjeti kao žena. Ovo je vrlo težak problem koji pokušavamo riješiti - rekao je Atala za Guardian

Hoće li sve raditi kako spada?

Transplantacije penisa u prošlosti su bile iznimno kontroverzne, a Independent piše kako je prva uspješna trajala samo dva tjedna. Muškarcu u Kini su 2005. presadili penis, no samo dva tjedna kasnije su ga uklonili jer su on i njegova žena imali velikih psiholoških problema. 

Dok transplantacjia nije puno kompleksnija od ostalih, liječnici navode da je upitno može li takav organ biti potpuno funkcionalan. 

- Moja briga je hoće li ti muškarci moći imati prirodnu erekciju - rekao je Asif Mneer, urolog iz Londona, koji dodaje kako je erekcija koordinirani neurofiziološki proces koji kreće iz mozga te da ga zanima hoće li se i to moći prenijeti na novi organ ili će on biti samo estetsko poboljšanje. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4
TROJAC NA TESTU

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4

GT4 dolazi u tri različita izdanja, ali s impresivnom baterijom koja radi do 14 dana s jednim punjenjem. Metalna kućišta s različitom obradom i bojama te remenjem, svakom satu daju i drugačiji fokus, no nedostaje i dalje velik broj aplikacija

U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila
NOVA STATISTIKA

U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila

Broj prvi put registriranih cestovnih vozila iznosio je 190.063, uz rast od 28,6 posto u odnosu na 2022. godinu.
Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'
ISTRAŽIVANJE CRVENOG PLANETA

Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'

Dosad je Ingenuity ukupno prešao oko 17 kilometara i letio na visini od 24 metra. Na Mars je stigao u veljači 2021. na roveru Perseverance