Obavijesti

Tech

Komentari 8

Počeli su graditi brod koji se skoro zvao Boaty McBoatface

Počeli su graditi brod koji se skoro zvao Boaty McBoatface
1

Iako će se brod zvati po Davidu Attenboroughu, ime Boaty McBoatface neće otići u zaborav. Pobjedničko ime online natječaja odlučili su zadržati za automatsku podmornicu

VIDEO

Gradnja novog britanskog ekspedicijskog broda RRS Sir David Attenborough počela je u ponedjeljak u brodogradilištu Lair na Merseysideu, piše BBC.

Brod nazvan po Attenboroughu (90), slavnom prirodoslovcu i voditelju na BBC-u trebao bi biti gotov 2019.

Golema dizalica spustila je na dok stotinu tona tešku kobilicu na svečanosti na kojoj j bio i televizijski veteran, poznat po serijama dokumentarnih filmova o životinjskom i biljnom svijetu.

Tradicija nalaže da pod kobilicu stavi kovanica, a ovoga puta radi se o tek iskovanom novčiću s Britanskog antarktičkog teritorija, dijela Antarktika koji prisvaja Velika Britanija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Kada brod bude porinut, novčić ćemo pokloniti posadi, za sreću u plovidbi oceanima", rekao je direktor brodogradilišta Linton Roberts.

Brodogradilište je u studenome prošle godine potpisalo ugovor za gradnju 128 metara dugačkog ledolomca koji je dizajnirala tvrtka Rolls-Royce.

Jedan od glavnih dijelova opreme bit će automatska podmornica Boaty McBoatface kojoj su ime dali čitatelji na internetu.

"Boaty će godinama zujati oko Antarktike, zajedno sa mnom i zbog toga sam jako sretan", rekao je Attenborough.

Novi brod trebao bi zamijeniti postojeću britansku polarnu flotu, RRS James Clark Ross i RRS Ernest Shackleton, rekla je prof. Jane Francis, direktorica istraživanja na Antarktici.

Većina znanstvenih istraživanja obavlja se na Clark Rossu, dok Shackleton pruža logistiku. Attenborough je obavljati obje funkcije, piše BBC.

Na njemu će biti golemi prostor za teret, heliodrom, dizalice i laboratoriji, a moći će primiti i ostalu opremu za istraživanje oceana i sakupljanje uzoraka.

Attenborough i Boaty zamišljeni su kao glavne točke novog vladinog programa za polarna istraživanja vrijednog milijardu funti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'
FINA RIBA ZA SVAČIJI DŽEP

Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'

Manje popularna riba je jeftinija, a dostojna je zamjena za bakalar i lignje. Isprobajte frigane trlje, paštetu od molete i 'fritto misto' - neće vas 'udariti po džepu'