Obavijesti

Tech

Pokrećete vlastiti posao? Ovih sedam stvari morate znati!

Pokrećete vlastiti posao? Ovih sedam stvari morate znati!

Poduzetnike na putu do uspjeha čekaju mnoge prepreke i izazovi. Biti 'sam svoj šef' donosi mnoge odgovornosti, a uspjeh se ne stječe preko noći. Ovi savjeti mogli bi vam pomoći

VIDEO

Nekada su se mladi divili rock zvijezdama poput Jima Morrisona ili Johna Lennona, no danas su im uzori Mark Zuckerberg i Elon Musk. Startupi su hit u poslovnom svijetu. Uz pomoć raznih crowdfunding stranica, nikada nije bilo lakše ostvariti svoje snove. Ako ste poduzetnik ili sanjate o svom biznisu, vrijeme je da se pokrenete. Uz pomoć raznih aplikacija, društvenih mreža i alata možete svoju ideju proširiti globalno. 

No, poduzetnike na putu do uspjeha čekaju mnoge prepreke i izazovi. Biti 'sam svoj šef' donosi mnoge odgovornosti, a uspjeh se ne stječe preko noći. 

Ako ste uporni i imate ideju koja će oboriti kupce s nogu, ovi savjeti pomoći će vam da se pokrenete.

Definirajte proizvod

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prvi korak u pokretanju vlastitog posla je definiranje proizvoda ili usluge koje želite ponuditi na tržištu. Da bi to učinili, morate proučiti tržište i razmisliti što je kupcima potrebno i što žele. Najvažnije pitanje koje si morate postaviti je: koji problem moj proizvod ili usluga rješava? 

Vaša ideja ne mora biti revolucionarna. Može biti poboljšanje postojećeg proizvoda. Osvrnite se oko sebe i razmislite što bi vama ili vašim prijateljima olakšalo svakodnevicu. 

Kada ste odlučili što želite ponuditi kupcima, naučite sve o vašem proizvodu. Morate biti spremni odgovoriti kritičarima i braniti vaš proizvod. 

Napravite poslovni plan i prikupite resurse

Prije pokretanja svog posla iznimno je važno napraviti poslovni plan. Definirajte koliko morate uložiti, koliko želite zaraditi unutar zadanih vremenskih okvira te koje tržište želite osvojiti. 

Crowdfunding stranice mogu biti od iznimne koristi u ovoj fazi. Pomoći će vam skupiti novac za pokretanje posla, a testirat ćete reakciju kupaca na vaš proizvod. 

Također, morate imati i 'plan B' za sve moguće prepreke na putu do uspjeha.

Crowdfunding stranice mogu biti od iznimne koristi u ovoj fazi. Pomoći će vam skupiti novac za pokretanje posla, a testirat ćete reakciju kupaca na vaš proizvod. 

Pronađite mentora

Dreamstime

Potpora vaših prijatelja i obitelji dobro će utjecati na vaše samopouzdanje, no ponekad ćete trebati i stručan savjet od iskusne osobe koja se zna kretati u poduzetničkim vodama. Mentor će vas gurati naprijed, upoznati vas s pravim ljudima i razumjet će vaše brige i probleme.

Mentor može biti vaš prijatelj, poznanik ili bivši profesor, netko kome se možete obratiti za savjet.

Iskoristite priliku

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Tajming je ključan za pokretanje posla. Analizirajte tržište i plasirajte svoj proizvod ili uslugu u savršenom trenutku. 

Također, pazite na to i da ste vi spremni za plasiranje proizvoda. Morate se konstantno educirati, razvijati nove vještine i unaprjeđivati metode rada. 

Osvojite kupce

Fotolia

Napravili ste plan, vaš proizvod je finaliziran i što sada? Oglašavanje! Danas postoje mnoga mjesta na kojima možete promovirate svoje proizvode. Iz udobnosti svog doma možete proširiti vijest o vašem poslu milijunima korisnika diljem svijeta.

Otvorite Facebook, Twitter i Instagram profile kako bi vaš proizvod pronašao put do što većeg broja kupaca. Zamolite vaše prijatelje i obitelj da podijele informacije o vašem proizvodu. Uložite u ciljano oglašavanje. 

Osigurajte da sustav funkcionira

Pixabay

Jednom kad ste postavili posao na svoje noge, morat ćete pratiti i neke redovite stvari koje će biti važne kako bi vaša tvrtka funkcionirala iz mjeseca u mjesec, poput plaća, praćenja stanja skladišta (ako ga imate), održavanja web stranica. 

Izradite listu svih tih stvari koje se ponavljaju i organizirajte si ih u nekom alatu za praćenje zadataka, poput ToDoista koji omogućuje da stavite stvari koje morate obaviti svaki treći četvrtak i slično. Na taj način osigurat ćete da ne propustite sitne stvari koje su ključne za glatko funkcioniranje tvrtke u budućnosti.

Postavite si ciljeve za budućnost

Thinkstock

Vaš posao može biti star pet dana ili godinu dana, ali važno je da si stalno postavljate ciljeve kako bi vaš posao mogao napredovati. Pratite što radi konkurencija, analizirajte zaposlenike, ulagače i kolege kako bi vam to pomoglo odlučiti što će biti vaši sljedeći ciljevi i što se mora dogoditi kako bi do toga došli.

Najbitnije u poslovanju vam je odabir dobrog partnera koji će vam olakšati budućnost. Kako bi ste bili spremni za nove izazove koji vas čekaju odabrite jednostavno i pouzdano rješenje za izdavanje vaših računa. Saznajte više o Vip blagajni. Javite nam se!
 
Fill out my online form.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje