Obavijesti

Tech

Komentari 37

'Predator' iz Čakovca: Vojnici uz ove odore postaju nevidljivi

'Predator' iz Čakovca: Vojnici uz ove odore postaju nevidljivi
3

Nova tkanina koju su dizajnirali u Čateksu vojnike čini praktično nevidljivima pred uređajima za otkrivanje. Već nakon par metara oni izgledaju kao da su se stopili s prirodom

VIDEO

Čateks iz Čakovca jedan od od inovativnih domaćih proizvođača vojne opreme koji je zaslužan za čak 20 posto rasta naše vojne industrije, a ovih su dana predstavili svoj najnoviji izum - odoru uz koju vojnici praktično postaju nevidljivi.

No, ne radi se ovdje o aktivnom sustavu kamuflaže uz koju Predator iz kultnog filma postaje nevidljiv svojim neprijateljima, već o novom dizajni i materijalu koji su čakovečki inženjeri izradili tako da bude zaštita vojnicima protiv najmodernijih uređaja za otkrivanje. Ivan Karol iz Čateksa za HRT je rekao kako su sada izradili novu šaru koja praktično na pet metara postaje stopljena s okolinom. 

- Sve dalje od toga u infracrvenom spektru, čovjeka gotovo da vidite kao dio prirode - rekao je Karol.

Ta nova šara koju su dizajnirali napravljena je u cijelosti od stiliziranih hrvatskih obilježja. Tako se uz konturu cijele zemlje, ovdje mogu vidjeti hrvatski otoci, ali i vegetacija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U razgovoru za 24sata Karol je pojasnio kako moderni načini detekcije ne dozvoljavaju vojniku da se bori kao nekad, nego mora biti prilagođen uvjetima. Tako su analizirali tržište postojećih kamuflaža i zaključili da se kaska za detekcijom, posebno noćnom. Stoga su se okrenuli novom konceptu u izradi šare za novu odoru. Analizirali su fotografije šuma, oranica i došli do zaključka da na najmanjim udaljenostima prevladavaju oštri rubovi (triangularno-poligonalni način prikrivanja), odnosno da je trokut najprirodnija struktura te su ga kombinirali s bojama.

Uz novi dizajn odora, izradili su i tkaninu NYCO EXTREME koja je bolja za 30 do 50 posto od odora kakve sada koristi naša vojska, a pritom se misli na izdržljivost, habanje i trajanje. U proizvodnju će krenuti sljedeće godine (jer će tada biti dostupno novo vlakno koje koriste), a sljedećih 10 godina trebala bi biti standard. 

Na razvoju novog dizajna radili su dvije godine, a isto toliko otprilike i na razvoju novog materijala. Čateks inače izvozi 80 posto svoje proizvodnje, a nedavno su pobijedili na natječaju te će njihove odore nositi cijela vojska Litve. Radi se o čak 500 kilometara tkanine i poslu koji će trajati četiri godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle