Obavijesti

Tech

Komentari 20

Preživjet će pranje u perilici: I Britanci dobili plastični novac

Preživjet će pranje u perilici: I Britanci dobili plastični novac
2

Osim što je otpornija, plastična novčanica od 5 funti s likom Winstona Churchilla je trajnija i teška za krivotvorenje. Plastični novac već imaju u Australiji, Kanadi i Rumunjskoj.

VIDEO

Engleska središnja banka izdala je plastičnu novčanicu od pet funta s likom kraljice Elizabete II. na prednjoj strani i ratnog premijera Winstona Churchilla na naličju koja može 'preživjeti' pranje u perilici rublja.

Osim što je otpornija, plastična novčanica je trajnija i teška za krivotvorenje.

"Tanka je, feksibilna, otporna na prljavštinu i vlagu i može trajati dva i pol puta duže od papirnate novčanice", objavila je banka.

Ima brojne sigurnosne detalje zbog kojih ju je jako teško krivotvoriti. 

Bank of England Museum curator shows off the waterproof properties of the new polymer five pound note during an event at the Bank of England in London

Churchillov lik izabran je za naličje novčanice "jer je on bio jedan od najvećih državnika i jedni premijer koji je dobio Nobela za književnost", objasnio je guverener Mark Carney.

Na novčanici je jedna od Churchillovih najpoznatijih izjava izgovorena 1940. na početku Drugoga svjetskog rata pred članovima parlamenta: "Mogu vam ponuditi samo krv, napor, suze i znoj". 

"Naše su novčanice čuvar kolektivnog sjećanja Ujedinjenog Kraljevstva i svjedočanstvo velikih postignuća naših najvećih pojedinaca", rekao je. "Poput Churchilla i nova plastična novčanica izdržat će test vremena", dodao je Carney.

Plastične novčanice već su u upotrebi u Australiji, Kanadi i Rumunjskoj.

Britanci su potpisali peticiju kojom traže da na novoj novčanici od deset funta, koja bi trebala ući u upotrebu u ljeto 2017. bude žena, ovaj put spisateljica Jane Austen, a novčanica od 20 funta s likom poznatoga engleskog slikara Williama Turnera u upotrebi bi se trebala naći 2020.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno