Obavijesti

Tech

Komentari 50

Prihodi i dobit Applea ponovno pali zbog lošije prodaje iPhonea

Prihodi i dobit Applea ponovno pali zbog lošije prodaje iPhonea
1

Pritom su najviše, 33 posto, pali prihodi Applea od prodaje u Velikoj Kini, odnosno na tržištima Kine, Hong Konga i Tajvana, što je drugo najveće tržište Applea nakon američkog...

VIDEO

Prihodi Applea u proteklom tromjesečju pali su 14,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 42,4 milijarde dolara, a oštro je pala i dobit tog tehnološkog diva, što je posljedica pada prodaje iPhonea.

Prema poslovnom izvješću, objavljeno u utorak, Apple je u proteklom kvartalu ostvario čistu dobit od 7,8 milijardi dolara, 27 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, jer je oštro pala prodaja iPhonea, koja čini oko dvije trećine ukupne prodaje Applea.

To je već drugo tromjesečje zaredom kako prihodi, dobit i prodaja iPhonea oštro padaju.

Nakon što je u prvom tromjesečju ove godine prodaja iPhonea pala po prvi puta od 2007. godine, kada je Apple predstavio prvi model tog pametnog telefona, u drugom je tromjesečju prodaja iPhonea pala za 15 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 40,4 milijuna.

Pritom su najviše, 33 posto, pali prihodi Applea od prodaje u Velikoj Kini, odnosno na tržištima Kine, Hong Konga i Tajvana, što je drugo najveće tržište Applea nakon američkog.

Slabljenje potražnje za iPhoneima u Kini posljedica je usporavanja rasta tamošnjeg gospodarstva, a time i potrošnje stanovništva.

Jedan od uzroka slabije potražnje je i visok tečaj dolara jer su zbog toga izvozni proizvodi američkih kompanija na inozemnim tržištima manje cjenovno konkurentni. Zbog toga najvećim američkim kompanijama već dulje vrijeme padaju prihodi s inozemnih tržišta.

"U Kini je potražnja za iPhoneima oštro pala jer tamošnjem gospodarstvu ne ide baš najbolje, dok su novi modeli pametnih telefona Samsunga i Huaweia znatno konkurentniji nego što su bili prije godinu dana", kaže Patrick Moorhead, analitičar u tvrtki Moor Insight & Strategy.

No, svijetlu točku u Appleovom izvješću predstavlja rast prihoda od usluga tvrtke, koje među ostalim uključuju aplikacije Apple Music, Apple Pay i App Store, za 19 posto na godišnjoj razini, na 6 milijardi dolara, čime je taj odjel premašio prihode od prodaje uređaja iMac i iPad.

Unatoč oštrom padu prihoda i dobiti, poslovni rezultati najveće svjetske kompanije po tržišnoj vrijednosti bolji su nego što su analitičari procjenjivali, pa je cijena dionice Applea u utorak u produženom trgovanju na Wall Streetu porasla oko 7 posto.

Time je nadoknadila veći dio gubitaka od početka godine, s obzirom da je do jučer cijena Applea bila na gubitku oko 8,2 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu