Obavijesti

Tech

Komentari 39

Revolucija u liječenju: Krv će sama napadati stanice raka

Revolucija u liječenju: Krv će sama napadati stanice raka
1

Liječnici su u T-stanice iz krvi dodali molekule koje smanjuju mogućnost raka da se zaštiti od imuniteta pacijenata. Prvi testovi pokazali su ogroman uspjeh ove metode

VIDEO

Rani testovi potencijalnog tretmana u borbi protiv raka, u kojem su bijele krvne stanice modificirane kako bi napadale određene tipove raka, pokazali su ogroman uspjeh, objavili su znanstvenici.

Tretmanom se krv modificira tako da zaustavlja i sprječava povratak raka, odnosno uz to što se pojačava obrana tijela, ove stanice mogle bi ostati "aktivni čuvari" u tijelu. Znanstvenici opisuju ovaj tretman kao 'živi lijek' u tijelu koji brzo uklanja rak iz tijela.

U jednoj studiji 94 posto pacijenata koji su bolovali od akutne limfoblastične leukemije (ALL) nije imalo simptoma bolesti nakon što su ih liječili modificiranim T- stanicama (bijele krvne stanice koje se inače bore protiv virusa i bakterija). U drugoj je studiji 80 posto pacijenata s ne-Hodginovim limfomom reagiralo pozitivno na liječenje, a više od polovice ih više nije imalo simptome.

- Ovo je fascinantno i bez presedana u medicini - da imamo ovakve reakcije kod ovako uznapredovalih bolesti - rekao je Stanley Riddell iz Centra za istraživanje raka Fred Hutchinson u Seattleu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U liječenju novom imunoterapijom pacijentima uklanjaju T-stanice iz tijela i označavaju ih genetski modificiranim receptorima koji ciljaju stanice raka te ih vraćaju u tijelo kroz infuziju. Te molekule jednom kad se spoje na T-stanice, smanjuju mogućnost raka da se zaštiti od vlastitog imunološkog sustava u tijelu pacijenta, prenosi Fox.

T-stanice inače su bijele krvne stanice koje su zadužene za detektiranje stranih ili abnormalnih stanica, što uključuje i rak, ali u ovom slučaju reakcija tijela nije dovoljno brza da se uklone tumori. S vremenom T-stanicama broj padne toliko da se ne mogu boriti s tumorima, koji mogu i potpuno izbjeći imunološki sustav. Tada se liječnici okreću imunoterapiji.  

Kako se radi o eksperimentalnom istraživanju, studiju su limitirali samo na pacijente koji su prestali reagirati na druge oblike liječenja. Ovakvi tretmani koji uključuju reprogramiranje imunološkog sustava inače se smatraju zadnjim korakom zbog potencijalno opasnih nuspojava. 

Koliko god obećavajući bili rezultati, ovakva metoda liječenja vjerojatno će ostati rezervirana za najteže slučajeve, upravo zbog tih nuspojava, prenosi Science Alert.

Istraživači navode da je sedmero pacijenata s ALL-om završilo na intenzivnoj njezi zbog reakcije na liječenje, a da ih je dvoje umrlo. Riddell navodi kako su potrebna dodatna istraživanja te da još nije poznato koliko dugo će ti pacijenti ostati u remisiji. Naglašava i da ovo nije postupak koji će jednako djelovati kod svih pacijenata. Nadaju se i da će ovu metodu testirati na pacijentima s drugim vrstama tumora.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…