Obavijesti

Tech

Komentari 46

"Roditelji, ako ste djeci kupili ovu lutku, odmah ju uništite!"

"Roditelji, ako ste djeci kupili ovu lutku, odmah ju uništite!"
1

Njemačka je zabranila 'Caylu': Hakeri vrlo lako mogu pristupiti nezaštićenom Bluetooth uređaju u lutki, te slušati i razgovarati s djetetom koje se igra s lutkom...

VIDEO

Njemačke vlasti pozvale su sve roditelje koji su kupili lutku 'Caylu', da je odmah unište. Razlog je opravdana sumnja u mogućnost špijuniranja, javlja Sky News.

Naime, postoji zabrinutost oko softvera koji se nalazi u lutki 'Moja prijateljica Cayla', da se može hakirati, čime se može pristupiti osobnim podacima.

Tehnologija unutar lutke, koja omogućava korisniku da komunicira s lutkom, može se špijunirati i može ugroziti nečiju privatnost, objavila je državna agencija za komunikacije.

- Lutka Cayla je zabranjena u Njemačkoj. ovo je i pitanje zaštite najslabijih članova našeg društva - kazao je šef agencije Jochen Homann.

Inače, lutka ima mikrofon i njegov softver pristupa internetu kada traži odgovore na postavljena pitanja.

Nakon ispitivanja igračke, koju proizvodi američka tvrtka 'Genesis Toys', državnu agenciju je na problem upozorio istraživač Stefan Hessel.  On kaže da bi hakeri mogli koristiti nezaštićene Bluetooth uređaje ugrađene u lutki, te slušati i razgovarati s djetetom koje se igra s lutkom.

- Uspio sam hakirati igračku čak i kroz nekoliko zidova. U njoj nije postavljena nikakva zaštita - kazao je Hassel.

S druge strane, britansko udruženje maloprodaje igračaka navodi da su 'oni zadovoljni  što ovaj proizvod nema nikakvog specijalnog rizika i da nema razloga za uzbunu'. U priopćenju su dodali kako oni uvijek od roditelja očekuju da nadziru svoju djecu dok se igraju, barem povremeno'.

- Distributer igračke uvjerava javnost da postoje činjenične netočnosti koje su se pojavile u njemačkoj javnosti i tvrdi da je igračka prepravljena i savršeno sigurna za korištenje ako se prate upute - stoji u priopćenju britanskog udruženja maloprodaje igračaka.

Problemi s 'Caylom' pojavili su se i u SAD-u. Prošlog prosinca je Electronic Privacy Information Center (EPIC) podnio pritužbu Saveznoj trgovinskoj komisiji.

EPIC tvrdi da 'Cayla' izlaže malu djecu nadziranju, te da krši zakone o privatnosti i zaštitu potrošača.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu