Obavijesti

Tech

Sigurno i ugodno: Sve više volimo u šoping ići i online

Sigurno i ugodno: Sve više volimo u šoping ići i online
1

Odjeća, obuća ili elektronika su neke od stvari koje najčešće kupujemo online, a povoljne cijene i popusti nas najviše privlače online kupnji uz činjenicu da sve to možemo napraviti iz vlastite sobe

VIDEO

Girls Shopping on Laptop

Zahvaljujući tehnologiji mijenjaju se i naše navike odlaska u kupovinu, pa danas više ne moramo nužno besciljno lutati kroz police raznih trgovina u šoping centrima, već ćemo s mišem u ruci lako pronaći točno onaj proizvod koji nam treba. Upravo je ta komocija jedan od glavnih pokretača zbog kojih se i odlučujemo na online kupnju. Iz vlastitog naslonjača možemo istražiti sve što trebamo ako ciljano tražimo neki predmet, a pritom možemo izvući i neke druge prednosti i ne moramo razmišljati o radnom vremenu trgovine. Tako ćemo često uz malo surfanja naći i nižu cijenu od one koja je u klasičnoj trgovini, a pritom možemo prilično jednostavno usporediti proizvode u različitim online trgovinama.

Niska cijena i popusti mnogima su još i važniji od udobnosti surfanja u naslonjaču, a istraživanje MasterIndex iz 2015. pokazalo je da čak 81 posto Hrvata povremeno kupuje nešto preko interneta. Najčešće se tu radi o odjeći, obući te elektronici, a činjenica je i da ćemo prije nešto kupiti u stranim internetskim trgovinama nego u domaćim. Radilo se tu o Amazonu, eBayu ili nekim specijaliziranim trgovinama, na njima će nas redovito dočekati ogroman izbor koji će uistinu olakšati pronalazak pravog predmeta.

Pazite na dodatne troškove

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zahvaljujući ulasku u Europsku uniju, zabilježen je i porast internetske kupovine, a sve što smo kupili u nekoj od članica je oslobođeno od carine. Često nam je i sama dostava besplatna ili prilično povoljna, što predstavlja dodatni razlog za online kupnju. Besplatna dostava je česta praksa i kad kupujemo nešto s Dalekog istoka, no ovdje moramo paziti na carinske troškove, kojima su neke trgovine doskočile tako što imaju skladišta u Europskoj uniji iz kojih vam šalju robu. 

Na robu koja vrijedi manje od 22 eura oslobođeni ste plaćanja carine i PDV-a, a za iznose do 150 eura platit ćete samo PDV od 25 posto, dok za iznose veće od toga plaćate porez i carinu.

Woman shopping online

Ono čemu nemamo pristup dok gledamo mikrovalnu pećnicu ili novi par cipela na polici su komentari i iskustva drugih korisnika, koji mogu preciznije reći kako je njima s tim proizvodom nakon nekog vremena i je li to baš za nas. Mnogima od nas prvo iskustvo s online kupnjom često je bilo na nekoj stranoj trgovini, što je još jedna velika prednost jer su nam na istom ekranu jednako dostupne one kao i svaka druga trgovina u Hrvatskoj. Kao i sa klasičnim trgovinama, ako nešto nije u redu, u pravilu možemo imati opciju povrata proizvoda.

Je li to dovoljno sigurno?

Osim praktičnosti, boljih cijena, neprestane dostupnosti trgovina, uštede vremena i mogućnosti dostave, korisnici kod online kupnje traže sigurnost. Svaka internetska trgovina nosi sigurnosno okruženje – samo potražite certifikate za sigurnost, primjerice SSL certifikat – pa se transakcije sigurno provode uz niz naprednih tehnoloških rješenja koja štite vaše kartice i podatke. Takvo rješenje nudi i MasterCard – MasterCard® SecureCode, osobni kod poznat korisniku kartice i banci, no ne i trgovcima. Na ovaj način korisnici kartica mogu biti sigurni da će svaka njihova transakcija biti zasebno provjerena i odobrena. Kako bi bili sigurni da vaš proizvod stiže, broj za praćenje omogućit će vam da u svakom trenutku znate gdje se na putu do vašeg kućnog praga nalazi mobitel koji ste kupili na rasprodaji u Kini. 

Mother and daughter saving money

Kako izgleda online plaćanje

  1. Biramo proizvod ili uslugu koju želimo kupiti.
  2. Preusmjerava nas se na stranicu za sigurno plaćanje gdje trebamo unijeti podatke o sebi.
  3. Plaćanje može krenuti nakon što ste dali informacije o kartici, a trgovac vas mora obavijestiti o svim troškovima prije samog plaćanja. Nakon toga ste preusmjereni na stranicu i primate potvrdu  transakciji.
  4. Kako bi plaćanje bilo pouzdano brine se globalno prihvaćeni SSL protokol, a uobičajeno je i da vas kod kartičnog plaćanja preusmjere na stranicu za plaćanje banke gdje možete dati podatke o kartici kroz stranicu koju vodi banka. 

MasterPass je korak naprijed

Naravno, napredne tehnologije mijenjaju i olakšavaju načine na koji plaćamo, a jedno od rješenja za digitalno plaćanje je i MasterPass, koji podrazumijeva digitalni MasterPass novčanik u koji korisnici na siguran način mogu pohraniti detaljne informacije o karticama svih kartičarskih kuća, ali i kartica vjernosti te informacije o dostavi. Kad želimo obaviti kupovinu samo treba odabrati kupovinu MasterPassom, a  njime to može biti jedan klik izravno iz aplikacije kod kuće ili dok smo u pokretu. Na taj način ne moramo za svaku punju unositi podatke o plaćanju i dostavi. Plaćanja na ovaj način zaštićena su višeslojno, a MasterPass se očekuje i u Hrvatskoj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'
TREBALO IZGORJETI U ATMOSFERI

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'

Muškarcu iz Floride svemirsko smeće teško 2 kilograma je velikom snagom proletjelo kroz krov kuće: 'Zahvalan sam što nitko nije ozlijeđen'

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...
Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju