Obavijesti

Tech

Komentari 7

Slažete li se? iPhone je Timeov najutjecajniji gadget u povijesti

Slažete li se? iPhone je Timeov najutjecajniji gadget u povijesti
1

Appleovi iPhone, iPod i Macintosh su među 10 najutjecajnijih gadgeta na Timeovoj listi, a tu su se još našli i Sonyjev Trinitron televizor, ali i Walkman koji je zabavio stotine milijuna ljudi

VIDEO

Popularni časopis Time objavio je u utorak listu 50 najutjecajnijih gadgeta svih vremena, a u njihovom odabiru na vrhu se našao Appleov iPhone. 

U svom obrazloženju navode kako je pametnih telefona bilo i prije iPhonea, koji je predstavljen 2007. godine, ali da je on iz temelja promijenio na odnos prema računarstvu i informiranju, popularizirao je mobilne aplikacije i utjecao na dizajn pametnih telefona. Dodaju da je Apple prvi ubacio snažno računalo u džepove milijuna ljudi. Iako je bilo pametnih telefona i prije iPhonea, niti jedan nije bio tako dobar spoj pristupačnosti i dizajna. 

REUTERS/PIXSELL

Među prvih deset smjestilo se još Appleovih uređaja. Na trećem mjestu tako je Macintosh koji je imao grafičko sučelje, jednostavan miš i privlačan izgled. Iako je htio svrgnuti IBM, Appleu su na putu uspjeha smetali visoka cijena i velik uspjeh Microsoftovih Windowsa. Na 9. mjesto Time je uvrstio i iPod, koji je također stigao na već postojeće tržište MP3 playera, ali uvjerio je milijune da se okrenu digitalnoj glazbi i pružio slamku spasa glazbenoj industriji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
REUTERS/PXL

Inače, na drugom mjestu iza iPhonea našao se Sony Trinitron, lansiran davne 1968. godine, koji je u sljedećih 25 godina i niz verzija prodan u više od 100 milijuna komada. Još jedan Sonyjev gadget među Top 5 je Walkman, prvi glazbeni player koji je spojio prenosivost, pristupačnost i jednostavnost. Uveo je i fenomen koji je omogućio da u javnosti imamo privatnost slušanja glazbe na slušalicama. Sony je u konačnici prodao više od 200 milijuna uređaja. 

William Warby/Wikimedia Commons

Brojni gadgeti s liste mnoge će vratiti u neke stare dane. Tako je ovdje Atari 2600 konzola koja je igre iz salona donijela na televizore milijuna ljudi nakon 1977. godine. Tu su i Nintendov NES, Game Boy, ali i Nokia 3210, dronovi, Segway, dok je 50. mjesto rezervirano za Google Glass. Ove skupe naočale pokazale su da ima budućnosti u nosivoj tehnologiji, ali i njene zamke poput prikrivenog snimanja.

Google
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu