Obavijesti

Tech

Komentari 5

Službeno su prvi: Dozvolili in vitro oplodnju od troje roditelja

Službeno su prvi: Dozvolili in vitro oplodnju od troje roditelja
1

Velika Britanija: U procesu oplodnje uklonili bi se mitohondriji koji, ako imaju grešku, mogu izazvati fatalne srčane probleme, otkazivanje jetre, sljepoću...

VIDEO

Velika Britanija je u četvrtak postala prva država koja je službeno dozvolila in vitro oplodnju (IVF) od troje roditelja. 

Dugoočekivanom odlukom britanske agencije za oplodnju i embriologiju (HFEA) dano je konačno odobrenje takozvanom mitohondrijskom transferu za kojeg liječnici tvrde da može spriječiti neizlječive nasljedne bolesti. 

Britanski parlament je prošle godine glasao o promjeni zakona kako bi dopustio takve postupke, a očekuje se da bi se prve bebe začete tom metodom mogle roditi već 2017.  

Glavni savjetnik vlade za znanost Mark Wolport pohvalio je odluku kao "pažljivu i obazrivu" procjenu koja Britaniju svrstava u predvodnike napretka medicine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tehnika uključuje intervenciju u proces oplodnje kako bi se uklonili mitohondriji koji, ako imaju grešku, mogu izazvati fatalne srčane probleme, otkazivanje jetre, moždane poremećaje, sljepoću i mišićnu distrofiju.

"Doniranje mitohondrija stvara mogućnost za liječenje potencijalno kobnih stanja, te će donijeti nadu stotinama obitelji u Velikoj Britaniji", tvrdi Dagan Wells, profesor u biomedicinskom istraživačkom centru na Oxfordskom sveučilištu i jedan od mnogih stručnjaka koji su pozdravili ovu odluku.

Postupak se naziva IVF "od tri roditelja" jer će bebe, rođene iz genetski modificiranih embrija, imati DNA majke, oca i ženske darivateljice. 

Jeremy Farrar, direktor svjetske zdravstvene humanitarne organizacije Wellcome Trust, tvrdi kako je ovo "velik dan za ljude s mitohondrijskim bolestima". 

Istraživačke skupine diljem svijeta ispitale su ove tehnike u nizu eksperimenata, no one se još nisu koristile za liječenje pacijenata u Velikoj Britaniji. 

Prva i dosad jedina beba rođena je ovom tehnikom ranije ove godine, kad su američki liječnici u klinici u Meksiku pomogli tim postupkom jednom jordanskom paru. Međutim, to pitanje u Meksiku nije regulirano zakonom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....