Obavijesti

Tech

Komentari 4

Spremni za oproštaj: Izgubili nadu da će se mali Philae javiti

Spremni za oproštaj: Izgubili nadu da će se mali Philae javiti
1

Spuštanje rovera na komet 67P bila je prava filmska priča o borbi za život. Zadnji put se javio u srpnju, a znanstvenici sada misle da su izgledi da će ga opet čuti ravni nuli

VIDEO

Maleni robot Philae u sve težoj je situaciji i znanstvenici ne misle da će se moći oporaviti kako bi se opet javio s kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko. 

Letjelica Rosetta koja ga je prevozila u duboki svemir i dalje se bavi proučavanjem kometa na koji će se srušiti u rujnu, a proteklih mjeseci znanstvenici su mijenjali njezinu putanju kako bi osluškivali signale sonde koja je na kometu. No, od 9. srpnja prošle godine Philae se nije javio. 

- Izgledi da se Philae javi kontrolnom centru približavaju se nuli - rekao je Stephan Ulamec, voditelj projekta Philae. Ispričao je kako su mu prestali slati naredbe te kaže da bi bilo pravo iznenađenje ako bi se sonda opet javila, navodi ESA.
Nakon dramatičnog slijetanja 12. studenog 2014., znanstvenici su obavili niz analiza kako bi otkrili u kakvom je stanju sonda. Philae je imao kvar potisnika, a nije uspio ni ispaliti harpun kojim bi se uhvatio za površinu kometa. Zbog toga se nekoliko puta odbio i završio kilometar dalje od planiranog mjesta slijetanja, a njegovu preciznu lokaciju tek trebaju potvrditi. 

ESA

Usprkos dramatičnom spuštanju na komet, Philae je uspio obaviti cijeli niz znanstvenih mjerenja, a neka od njih dok je prilazio samom kometu. To je sve prisililo znanstvenike da prilagode eksperimente i na kraju su obavili oko 80 posto planiranih aktivnosti. Tijekom sljedećih 64 sata, Philae je uspio snimiti detaljne fotografije, analizirati organske spojeve i okoliš i pružiti dosad neviđene spoznaje o ovom dalekom kometu.

No, kako na Philae nije padalo dovoljno sunčeve svjetlosti, sonda nije mogla napuniti sekundarne baterije te su znanstvenici bili u pravoj utrci s vremenom kako bi poslali sve podatke koje je Philae prikupio prije odlaska u hibernaciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu