Obavijesti

Tech

Sramili ste se pitati što znači DVB-T2, HDMI? ... Saznajte ovdje

Sramili ste se pitati što znači DVB-T2, HDMI? ... Saznajte ovdje
1

Kako bi vam odlazak u dućan prošao s manje upitnika iznad glave u nastavku pročitajte što znače neke od najčešćih kratica koje možete vidjeti uz cijene televizora

VIDEO

Mnogi od nas pri kupnji televizora često se osjećaju prilično izgubljenima kad se nađu pred nizom ekrana i malenim papirima na kojima pišu gomile brojeva i kratica. I dok ste za neke s vremenom i naučili što znače, mnoge su od njih prava nepoznanica i zbog toga se često oslanjamo na znanje prodavača da će nas točno informirati o svemu što nam je važno. 

Zbog toga u nastavku pročitajte što znače najvažnije kratice kako biste znali točno što kupujete.

Rezolucija:
SD (Standard definition) standardna rezolucija kojom se desetljećima emitirao TV signal, a i kod nas je i dalje uobičajen i prikazuje 576 horizontalnih linija. Za njega je uobičajen format prikaza slike bio 4:3 (kao stari CRT televizori), no danas prevladava 16:9 format slike kao na LCD televizorima.

HD (High definition) je oznaka za HD rezoluciju (najčešće se radi o 1366x768, 1024x768, 1280x720) sa zajedničkim nazivom 720p

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Full HD - Full High definition je oznaka za sliku rezolucije 1920x1080 točaka i ovo je trenutno najraširenija rezolucija na televizorima

Ultra HD - Često koristimo i oznaku 4K za ekrane rezolucije 3860x2160 točaka koji prikazuju 4 puta više piksela nego Full HD ekrani. Količina sadržaja u ovoj rezoluciji i dalje je relativno mala, ali snažno se širi.

DVB je oznaka za Digital Video Broadcasting, odnosno međunarodni standard za digitalnu televiziju na koju smo u Hrvatskoj prešli 2010. godine gašenjem analognih odašiljača. Tako mi koristimo trenutno DVB-T standard za zemaljski signal. 

DVB-T2 je digitalna zemaljska televizija nove generacije koja nudi mnogobrojne prednosti u odnosu na aktualni standard. Među njima je veći kapacitet kanala, čime se omogućuje veći broj televizijskih programa i programa u visokoj razlučivosti (HD). U Hrvatskoj evotv već koristi ovaj standard za emitiranje svoje usluge.

HDMI - High Definition Multimedia Interface je način povezivanja televizora i drugih uređaja koji omogućuje prijenos slike i zvuka u visokoj rezoluciji. Najnovija HDMI verzija 1.4 omogućuje slanje i 4K signala. 

3D TV - označava mogućnost prikazivanja slike u tri dimenzije, najčešće uz pomoć dodatnih naočala. Dva su dominantna standarda, aktivni i pasivni

Smart TV - oznaka za televizor koji se može spajati na internet (bežično ili žično), a ima i druge mogućnosti poput spajanja s drugim uređajima u kući ili video pozive... Danas su česti modeli s Android (Sony, Philips...), Tizen (Samsung), webOS (LG) sustavima koji svoje korijene vuku iz mobilnih operativnih sustava te omogućuju da na njima koristite razne aplikacije kao i na mobitelima.

LED ili LCD
Skoro svi proizvođači danas svoje televizore nazivaju LED televizorima, iako se u osnovi radi o LCD ekranima. No, ono što se promijenilo u odnosu na starije uređaje je način na koji su oni osvjetljeni. Stari LCD ekrani su imali sitne flourescentne cijevi koje su trošile puno struje. Danas su ih zamijenile puno učinkovitije LED-ice. Danas tako imamo LED ekrane koji se razlikuju po tome jesu li osvjetljeni samo po rubovima ili u pozadini cijelog ekrana. 

evotv - digitalna televizija nove generacije je najjednostavnija PAY TV usluga u Hrvatskoj za koju vam ne treba ni internet ni telefon. Prijamnik ili evotv kartica su povezani s postojećom antenom i odmah ste spremni za gledanje najpopularnijih TV programa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle