Obavijesti

Tech

Što nosi budućnost? Ove stvari više ne nosimo zbog mobitela

Što nosi budućnost? Ove stvari više ne nosimo zbog mobitela
8

Razvoj tehnologije omogućio je da cijeli niz stvari danas nosimo u mobitelu, pa tako i telefoni postaju naši novčanici, a bit će zanimljivo vidjeti kako će se budućnost mijenjati

VIDEO

Ako imate 20 ili više godina, sigurno se sjećate dana prije nego je tehnologija preuzela svijet i našu svakodnevicu. Posuđivali smo video kasete u videotekama, strpljivo čekali da naša omiljena pjesma naleti na radiju kako bi je snimili na kasetu, kada smo nekog zvali na telefon nije bilo potrebe pitati "gdje si?" jer smo zvali na kućni telefon... No, svijet se brzo promijenio, tehnologija je uzela zamah i današnji klinci neće znati što je disketa, kako premotati kasetu ili kako izgleda monitor računala koji zauzima pola stola, a slika na njemu je crno-bijela.

Tehnologija nam je donijela mnoge prednosti i olakšava nam svakodnevni život. Više ne moramo imati džepove ili torbice pune raznih stvari kako bi slušali glazbu, zapisali nešto, platili, fotografirali...iako, realno, ženske torbice će bez obzira na tehnologiju uvijek biti pretrpani bezdan.

Ovo je pet stvari koje sada pripadaju muzeju ili prašnjavoj ladici, a sve ih je zamijenio mobitel u našem džepu.

Walkman

Život bez walkmana nekada je bio nezamisliv. Umjesto slušanja glazbe u svojoj sobi, pojavom walkmana mogli ste uživati u omiljenim bendovima bilo gdje. Nosili smo ga na plažu, u školu, putovanje bez walkmana bilo je nezamislivo. Priznajte, kada ste posljednji put poslušali nešto na walkmanu? Ili uopće vidjeli primjerak ove izumrle vrste u javnosti?

Danas u džepu nosimo pametni telefon na kojeg stane čudo glazbe, a preko glazbenih servisa možemo pronaći i kupiti koju god pjesmu poželimo. 

Fotoaparat

Fotoaparate nekada nisu svi imali. Morali smo čekati onog nekog ujaka koji ima fotoaparat kako bi se svi poredali oko rođendanske torte. I nije bilo kreveljenja jer ujaku je ostalo još par fotografija za ispucati na filmu. Video rekorderi su bili glomazni, a težili su kao nešto čemu je mjestu u teretani.

Istina, profesionalni fotografi i danas moraju nositi silnu opremu, no odjednom je fotografija dostupna svima. Mobitelom možete slikati, snimati, ispucati 36 selfija prije nego okinete jedan kojim ste zadovoljni. Možete uloviti svaki trenutak vašeg života te podijeliti te trenutke s hrpom prijatelja na društvenim mrežama.

Sat

Izlazak iz kuće bez sata nekada je značio zaustavljanje ljudi po cesti kako bi ih pitali koliko je sati. Odbrojavanje sekundi do kraja sata u školi nešto je što smo svi radili. A za tu istu školu budila nas je iritantna budilica kojoj smo morali mijenjati baterije.

Danas provjeravamo vrijeme na mobitelu. Ili pametnom satu. Sat više nije tu samo da bi nam rekao koliko je sati. On je tu da prima pozive, na njemu možemo čitati mailove, diktirati bilješke, otključavati auto... Istina, ima onih kojih vole nositi satove, koji gledaju sat kao modni dodatak, no realno, on nam više nije potreban.

Bilo što papirnato

Izuzev maramica. Karte za avion? Ne treba, možemo ih skinuti na mobitel. Blok i kemijska? Čemu, kad na pametnom telefonu imamo razne aplikacije za bilješke. Novine? Danas većinom saznajemo sve preko portala. Kada ste posljednji put napisali pismo ili poslali razglednicu?

Danas nam poštanski sandučić služi isključivo za to da nam dolaze računi. I reklame. Sva komunikacija odvija se online. E-mailovi, razne chat aplikacije, društvene mreže...jednim klikom na mobitel možete kontaktirati tetu u Australiji ili strica u Njemačkoj.

Novčanik

Svatko od nas posjeduje novčanik. U njega smo natrpali gotovinu, barem nekoliko platnih kartica i hrpu kartica vjernosti pa ga jedva možemo zatvoriti. U današnje vrijeme gotovinu skoro pa ne trebamo više imati kod sebe, a sve kartice možemo prebaciti u mobitel i digitalnim novčanikom plaćati na prodajnom mjestu ili online.

Jedno od takvih rješenja je i MasterCard MasterPass digitalni novčanik u kojem možete pohraniti bilo koju platnu karticu ili karticu vjernosti te plaćati gdje god vidite MasterPass znak. Stari kožni novčanik je spreman za ladicu jer sve što trebate imati sa sobom je svoj pametni telefon bez kojeg ionako nikad ne izlazite iz kuće. 

Kako će to izgledati u budućnosti?

Činjenica je da nove tehnologije olakšavaju život i stvari poput plaćanja u trgovini čine jednostavnijima, pa tako beskontaktno plaćanje znatno skraćuje vrijeme u redu i idealno je kad ste u kinu ili želite brzo pokupiti jelo u restoranu brze hrane - za iznose do 100 kuna nije potrebno unositi ni PIN ni potpis. One se temelje na čip tehnologiji pa su i sigurne. 

No stvari će se dodatno mijenjati u bliskoj budućnosti. MasterCard navodi da je samo u prošloj godini u Europi obujam potrošnje njihovim Maestro i MasterCard beskontaktnim karticama narastao za čak 183 posto u odnosu na 2014. godinu. Očekuje se da će broj mjesta na kojima se može plaćati beskontaktno rasti i dalje, a MasterCard je više puta istaknuo i da je njihova vizija stvaranje besprijekornog iskustva digitalnog plaćanja dostupnog svima i preko svih kanala i uređaja.

Prošle jeseni smo tako vidjeli i kako bi u budućnosti stvari mogli plaćati preko odjevnih predmeta. MasterCard je s dizajnerom Adamom Selmanom kreirao haljinu, torbicu, naočale i rukavice koji su opremljeni čipovima koji se povezuju s aplikacijom na mobitelu kako bi za plaćanje koristili predmete na koje smo naviknuti. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu