Obavijesti

Tech

Komentari 9

Jeste li znali? Slavni znak @ ima korijene u srednjem vijeku

Jeste li znali? Slavni znak @ ima korijene u srednjem vijeku
1

Sve dok Rayu Tomlinsonu na pamet nije pala ideja kako s jednog računala mail poslati na drugo, elektronička pošta mogla se slati samo unutar jednog uređaja...

VIDEO

Kako bi uspio poslati mail s jednog na drugo računalo, Tomlinson je između korisničkog imena i imena računala stavio znak '@', a taj se simbol, kao što znate i sami, održao sve do danas. Dapače, on je u potpunosti  revolucionarizirao ljudsku komunikaciju i zauvijek ju promijenio. 

Ray Tomlinson je inače preminuo početkom ožujka u 74. godini, a danas ga smatramo ocem e-maila, a time i, na neki način, modernog komuniciranja. 

Tomlinson je kasnije potvrdio da je simbol '@' iskoristio jer se on u računalstvu koristio vrlo rijetko, pa su zbog toga postojale vrlo male šanse da 'zbuni' tadašnje primitivne programe i operativne sustave. 

Povijesni kontekst

Inače, objašnjava autor knjige 'Tajnoviti simboli: Tajni život interpunkcije' Keith Houston, simbol '@' bio je prisutan na pisaćim mašinama još u 19. stoljeću. Tada se naime stavljao između količine nekog proizvoda i i cijene jedinke tog proizvoda.

Zbog toga je 'završio' i na tipkovnicama. On je naime imao poslovnu primjenu i mnogi su imali potrebu za njim. Godine 2000. talijanski je akademik Giorgio Stabile na temelju pisma iz 1536. godine zaključio da je '@' tada bio uobičajeni znak za različite mjerne jedinice.

Jedan je španjolski novinar pak došao do carinskih dokumenata iz 15. stoljeća i zapazio da se tada @ koristio kao mjerna jedinica za težinu. 

Očekivano, najstariji dokument u kojem se koristio danas popularni simbol je - religijski. U prijevodu jednog dokumenta s grčkog na bugarski jezik iz 1345. godine, simbol @ koristi se umjesto slova 'A' u riječi 'Amen'. Taj dokument danas se čuva u Apostolskoj biblioteci u Vatikanu i nije poznato zašto se @ koristio u tom kontekstu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama