Obavijesti

Tech

Komentari 17

Taman ten i smeđe oči: Tako je izgledala žena iz ledenog doba

Taman ten i smeđe oči: Tako je izgledala žena iz ledenog doba
1

Analiza DNK iz drevnih ljudskih kostiju pomogla je znanstvenicima u otkrićima tajni čovjeka iz ledenog doba. Analizirali su genom 51 osobe koje su živjele prije 45.000 godina

VIDEO

Nova studija zasnovana na DNK analizi ukazuje na to kako su izgledali Europljani u ranom ledenom dobu, uključujući njihovu boju očiju i tena.

U znanstvenom radu "Genetičke povijesti ledenog doba Europe" objavljenom u Nature Journalu, istraživači su koristili nove tehnike za analizu 51 uzorka degradiranih drevnih ostataka, čime su pokušali rasvijetliti preko 40.000 godina prapovijesti.

Europljani iz ledenog doba, pokazuje studija, imali taman ten i smeđe oči. Također, ukazuje na činjenicu da su drevne migracije bila vrlo složene, a znanstvenici su proučavali i veliki broj drevnih ljudi i njihove ostatke te na osnovu toga rekonstruirali kako se populacija mjenjala tijekom vremena.

Profesor genetike na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Harvardu David Reich kazao je da su istraživanja posljednje petine moderne povijesti ljudskog stanovništva otkrila da su masovna kretanja u neolitskom periodu i brončanom dobu najviše utjecala i tranformirala genetski "pejzaž" Europe.

Tako je ustanovljeno je da su se plave oči pojavile tek prije 14.000 godina, dok se svijetliji ten na europskom kontinentu proširio prije 7.000 godina, a sve je povezano s migracijama stanovništva s područja današnjeg Bliskog istoka. 

Rana europska populacija ima više sličnosti sa neandertalcima nego današnji ljudi, s obzirom na ideju da je veći dio DNK koji smo naslijedili od neandertalaca imao štetne posljedice, pa znanstvenici smatraju da je vremenom došlo do gubljenja ovog naslijeđa putem prirodne selekcije.


Većina moderene populacije, smatraju znanstvenici, nudi samo nejasne uvide u prošlost jer je njihova genetika oblikovana relativno nedavnim migracijama. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle