Obavijesti

Tech

Komentari 20

Timeovi najbolji izumi u 2014. koji će život učiniti zabavnijim

Timeovi najbolji izumi u 2014. koji će život učiniti zabavnijim
15

Magazin Time sastavio je listu 25 najboljih izuma u 2015. godini. Neke od njih već možete kupiti, a neki su još ideja. Od 3D printera, letećeg skateboarda do tableta

VIDEO

Magazin Time sastavio je listu 25 najboljih izuma u 2015. godini čija je funkcija život učiniti boljim, jednostavnijim i zabavnijim.

1. Hendo Hoverboard 

hendohover.com

Ideja ovakvog prijevoznog sredstva seže u davnu 1989. godinu kada se leteći skateboard pojavio u drugom dijelu nastavka kultnog filma Povratak u budućnost. Tehnološka tvrtka Hendo fikciju je pretvorila u stvarnost. Na žalost, hoverboard ima određena ograničenja. Uređaj koristi tehnologiju elektromagnetskih polja koja mu omogućuje da lebdi samo iznad neželjeznih metala i to na visini od oko 2,5 centimetara. Nedostatak sadašnjeg prototipa je i što koristi bateriju koja mu omogućuje samo 15 minuta vožnje. Cijena 10.000 dolara.

Više na hendohover.com

2. Pametna svemirska letjelica

Indija je prva zemlja koja je u svom prvom pokušaju došla na Mars, ali i prva azijska zemlja koja je stigla do Marsa. Njihova svemirska letjelica Mars Orbiter  (Mangalyaan) uspješno je ušla u orbitu oko Crvenog planeta 24. rujna ove godine. Misija je imala proračun od 74 milijuna dolara, što je samo dio od divovskih 671 milijun dolara koliko je koštala NASA-ina misija MAVEN, koja je također stigla na Mars. Usporedbe radi, Indija je uspjela potrošiti manje novca da bi poslala letjelicu na Mars, nego što je koštao film Gravitacija (oko 100 milijuna dolara), čime se ljetos hvalio premijer Modi. Letjelica, opremljena samo s pet osnovnih instrumenata, iz orbite Marsa mapirat će njegovu površinu i proučavati atmosferu.

3. Lockheed Martin - reaktor za fuziju

Američka tvrtka Lockheed Martin objavila je kako je kreirala kompaktan reaktor za nuklearnu fuziju koji bi u potpunosti mogao promijeniti način na koji napajamo naš planet. Tradicionalno, energija iz nuklearnih izvora nastaje procesom fisije, to jest cijepanjem atoma za proizvodnju energije. No, fuzija spaja atome te kao takva može stvarati puno stabilnije izvore energije. Problem je bio u tome što je ovu tehnologiju do sada bilo vrlo teško prikazati na dokazan način. No, iz Lockheed Martina vjeruju kako bi njihov koncept mogao postati stvarnost te u roku od deset godina pogoniti sve, od letjelica do gradova.

Reaktor nazvan CFR to jest Compact Fusion Reactor, veličine je mlaznog motora, što je i jedna od njegovih najvažnijih značajki jer će zbog svoje veličine biti dovoljno praktičan za upotrebu gotovo svugdje. Do sada su koncepti reaktora bili glomazni te su se mogli namijeniti za korištenje isključivo u velikim elektranama.

4. WiTricity - bežična struja

Witricity

Kućanski aparati koje ne trebate uključiti u struju, mobiteli i laptopi koji se pune bez punjača, pa čak i električni automobili bez kablova. To je samo djelić tehnologije bežičnog prijenosa za koju je zaslužan hrvatski fizičar Marin Soljačić i njegov tim s MIT-a. Soljačićev WiTricity osmislio je bežični punjač  koji radi tako da podloga uključena u struju bežično potiče punjenje baterije. Za razliku od punjača koji moraju biti u kontaktu s podlogom za punjenje, WiTricity koristi magnetsku rezonancu što omogućuje da podloga za punjenje bude postavljena ispod stola ili negdje gdje ne smeta. Projekt su prepoznala neka od najvećih imena u automobilskoj industriji u razvoju električnih vozila poput Toyote, ali i neke IT  (Intel) i telekomunikacijske firme. 

5. 3D printeri

Uređaj koji može stvoriti sasvim novi objekt po vašoj želji. Zvuči kao znanstvena fantastika, no zahvaljujući 3D printerima i to je postalo stvarnost. Od printanja dijelova za automobile,  igrački, namještaja do printanja organa, sve što zatrebate. Riječ je o izumu koji će pojednostaviti i olakšati sve sfere života.

6. Pametni satovi

Samsung

Napretkom tehnologije i satovi su evoluirali. Uz informaciju o tome koliko je sati današnji pametni satovi imaju niz mogućnosti - preko njih možete slati poruke, plaćati račune ili pratiti vaše vitalne funkcije dok vježbate. Osim što su funkcionalni, oni su i atraktivan modni dodatak. Svoje pametne satove dosad su predstavili Apple, Samsung, LG...

7. Blackphone

blackphone.ch

Više od polovice Amerikanaca ne osjeća se sigurno dok razmjenjuje privatne informacije putem mobilnih telefona. Rješenje nudi novi smartphone - Blackphone, zajednički  pothvat tvrtki  Silent Circle i Geeksphone kojem su “sigurnost i privatnost najbitniji od svega”. Blackphone radi na posebnom Androidu, nazvanom PrivatOS  s ugrađenom podrškom za enkripciju glasovnih i video poziva te poruka, a automatski i sprječava odavanje osobnih informacija pri spajanju na WiFi. Povećana je i razina kontrola nad dopuštenjima koja koriste aplikacije i to preko posebnog Security centra u telefonu, a također može koristiti i privatni način pretraživanja interneta. Sam uređaj dolazi uz dvije godine pretplate na Silent Circle te SpiderOak anonimni prostor za pohranu u oblaku za savršen “inkognito” ugođaj. Cijena 629 dolara.

Više na blackphone.ch

8. Cool hladnjak 

coolest.com

Prototip pametnog hladnjaka, koji je izumio Ryan Grepper, sadrži sve  potrebno za dobru zabavu. Osim što u njega možete spremiti hranu i piće, ima ugrađene i LED lampice tako da možete u mraku vidjeti što uzimate, ima i mikser ako poželite napraviti koktel, ugrađen USB priključak,  Bluetooth zvučnik i velike kotače tako da ga možete povesti bilo gdje. Cijena 399 dolara.

Više na coolest.com

9. Lumo Lift

Mnogi ljudi ima problema s kralježnicom zbog pogrbljenog držanja.  Monisha Perkash osmislila je maleni čip, koji možete zakačiti na majicu, a koji prati pokrete vrata i kralježnice te šalje vibracije kada nisu u pravilnom položaju.  Cijena 100 dolara.

Više na lumobodytech.com

10. Električni automobil BMW i3

Marko Prpić/PIXSELL

22kWh litijska baterija novije generacije ugrađena u BMW i3 nudi najveću kilometražu koju možete dobiti od električnog auta – 150 kilometara što zvuči sasvim solidno. Punjenje traje tri sata preko velikog 7.4 kW punjača, najvećeg  na tržištu. 170 konjskih snaga sa 184 obrtaja pogoni zadnji pogon, a od 0 do 100 dostiže za impresivnih, za električni auto, sedam sekundi.

Oni koji pak prelaze više kilometara dnevno ili jednostavno vole imati osjećaj sigurnosti kakav pruža konvencionalan motor, mogu se odlučiti na verziju BWM i3 modela opremljenu s dvocilindričnim benzinskim motorom s 34 KS čija je primarna funkcija produžavanje autonomije i punjenje baterija u vožnji. Cijena 41.350 dolara (34.950 eura)

11. Microsoft Surface Pro 3

REUTERS/PIXSELL

Microsoftov Surface Pro 3, tablet koji će zamijeniti laptope, kako ga opisuje Time, spaja u jednom uređaju snagu klasičnog laptopa i 12-inčni zaslon karakterističan za tablete. Surface Pro 3 je zadržao relativno malu masu od 800 grama, a debljina uređaja iznosi svega 9,1 mm. 12″ zaslon ima rezoluciju od 2160 x 1440 točaka, što odgovara 3:2 odnosu stranica. Za pogonski stroj, Surface Pro 3 koristi Intelovu Core seriju procesora, a u ponudi će biti u verzijama i3, i5 te i7. 

Operativni sustav je, naravno, Windows 8.1, a treba naglasiti da je Microsoft kod ovog uređaja dao poseban naglasak na olovku kao još jedan od načina unosa sadržaja i upravljanja sučeljem.  Od ostalih detalja spomenimo USB 3.0, Mini DisplayPort, te 5 MP kameru sprijeda i straga. Baterija bi trebala izdržati do 9 sati video reprodukcije ili surfanja webom. Cijena 799 dolara.

Više na microsoft.com

12. Ringly

ringly.com

Mnoge žene često ne čuju poziv ili zvuk poruke na mobitelu koji se nalazi negdje duboko u bespučima njihove torbe .Zato je Christina Mercando osmislila prsten koji će zasvijetliti svaki put kad onaj tko ga nosi dobije e-mail ili sms. Prvih 1000 prstena rasprodano je u lipnju ove godine u samo 24 sata. Cijena 195 dolara.

Više na ringly.com

13. Pillpack

T.J. Parker je odrastao u obitelji farmaceuta. Svjestan je koliko ljudima, pogotovo starijima, teško zapamtiti kada trebaju popiti lijekove i u kojoj dozi. Zbog toga njegova ljekarna ne prodaje lijekove u zasebnim bočicama, nego jednom tjedno redovnim korisnicima na kućnu adresu šalje paketić s lijekovima, organiziranim po datumu, vremenu i količini u kojoj ih trebaju uzeti. Cijena varira.

Više na pillpack.com

14. Superbanane

U subsaharskoj Africi 30 posto djece mlađe od 5 godina godina u opasnosti je da oslijepi jer ne uzimaju dovoljno vitamina A. Biogenetičar James Dale je nakon posjeta Ugandi 2000. godine došao na ideju da stvori superbanane obogaćene  vitaminom A. Žiteljima će ponuditi da besplatno zasade deset stabala superbanana,a oni bi ih dalje trebali dijeliti ostalim sumještanima. 

15. Kopenhagenski kotač

superpedestrian.com

Ekipa s MIT-a je u suradnji sa znanstvenicima Kopenhagena složila revolucionarni kopenhagenski kotač, koji će uštedjeti energiju i učiniti vožnju biciklom još ugodnijom. Ovaj kotač, koji možete staviti na skoro svaki bicikl, opremljen je baterijom koja čuva energiju stvorenu prilikom svakog kočenja. Energija se može iskoristiti da vam pomogne prilikom savladavanja uspona ili da vam da dodatno ubrzanjeSenzor u kotaču mjeri napor koji ulažete tijekom vožnje, dok će pedaliranje pokretati električni motor koji će vam pomagati. Kada kočite, motor se regenerira, te vam pomaže usporiti istodobno se puneći. Cijena 799 dolara.

Više na superpedestrian.com

16. MotionSavvy uni

Riječ je o tabletu i aplikaciji koja koristi kameru sa senzorima za pokeret i glasovno prepoznavanje za prevođenje  znakovnog jezika u pisane riječi u realnom vremenu. Trenutno se još uvijek prikuplja novac za projekt na Indiegogo platformi,a svjetlo dana bi trebao ugledati na jesen 2015. godine. Cijena 198 dolara.

Više na motionsavvy.com

17. Filter koji će istrijebiti ebolu 

Specijalno dizajnirana patrona, koju je osmislio Aethlon Medical, zakači se na uređaj za dijalizu, a njezin filter od lektina (proteini) privlači virus ebole i isisava ga iz krvi. Uređaj je isproban samo jednom dosad, na pacijentu u Njemačkoj, koji je nakon tretmana uspješno izliječen.

18. Štap za selfije

ebay.com

Riječ je o laganom sklopivom štapu na koji možete zakačiti mobitel ili fotoaparat, a uz koji će slikanje selfija biti puno jednostavnije.  Zahvaljujući štapu više se neće tako lako primijetiti da ste telefon držali u ruci tijeko slikanja, a zbog dužine štapa u kadar će moći stati više osoba.

19. Klima uređaj uz koji računi neće biti previsoki

quirky.com

Aros klima uređaj, osim sofisticiranog dizajna ima ugrađen GPS koji prati kretanje ukućana te se pali ovisno o tome koliko su blizu doma. Također, daje informacije o potrošnji energije i stanju računa. Cijena 279 dolara. 

Više na quirky.com

20. Plava soba

Dizajner Nalini Nadkarni, koji istražuje utjecaj prirode na ponašanje ljudi, dizajnirao je tzv. plavu sobu koja ostavlja umirujući efekt na zatvorenike. Projektor na zidovima prostorije prikazuje projekcije pustinje, slapova i sl. Plava soba testira se u zatvoru u Oregonu, a čini se kako su zatvorenici koji u njoj borave mnogo smireniji.

21. Tablet za djecu Osmo

playosmo.com

Bivši Googleov dizajner Pramod Sharma i njegov kolega Jerome Scholler osmisli su Osmo, interaktivni tablet za djecu. Kamera na tabletu prepoznaje  fizičke objekte ispred sebe te sliku prenosi na zaslon tableta. Vrijeme provedeno na tabletu postaje mnogo zabavnije. Cijena 79 dolara.

Više na playosmo.com

22. 94Fifty Smart Sensor

94fifty.com

Ova košarkaška lopta ima devet ugrađenih senzora i Bluetooth chip koji šalje informacije o vašem učinku na mobilnu aplikaciju.  Tijekom igre osobni trener, glas s aplikacije, govori vam da li  da jače bacite lopu ili promijenite položaj... InfoMotion Sports Technologies Inc. prodao je dosad više od 100.000 pametnih lopti. Cijena 200 dolara.

Više na 94fifty.com

23. WikiPearls jestivi omoti

wikipearl.com

Zamislite hranu ili piće upakiranu u ekološki prihvatljivu i biorazgradivu ambalažu koju možete pojesti.  Uz izum Davida Edwardsa to je sada moguće.  Svaki omot je poseban, izrađen od sušenog voća ili neke druge hrane, uz dodatak kalcija i šećera koji omot drži čvrstim. Cijena 4 dolara.

Više na wikipearl.com

24. Electric objects

electricobjects.com

Jake Levine osmislio je specijalne monitore na kojima se prikazuju isključivo likovna djela. Svjetlina zaslona se mijenja ovisno o dnevnoj svjetlosti, a preko mobilne aplikacije možete mijenjati sliku zaslona po želji. Monitor visine 22 sa 12 inča možete postaviti na bilo koje mjesto u kući, uredu... Cijena 399 dolara.

Više na electricobjects.com

25.  Akcijske figure koje grade osobnost djevojčica

iamelemental.com

Dvije majke, Dawn Nadeau i Julie Kervin, razočarane slabom ponudom ženskih akcijskih figurica kojima bi se djevojčice igrale, dizajnirale su vlastite lutkice IAmelemental uz pomoć novca koji su prikupile preko Kickstartera. Njihove akcijske lutke utjelovljuju heroine snažnih ličnosti uz koje se djevojčice mogu igrati i razvijati svoju osobnost. Cijena 65 dolara za set od 7 lutaka.

Više na iamelemental.com

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Prije 19 godina objavili su prvi video ikad na YouTubeu. Znate li koji je video najgledaniji?
A DANAS BERU MILIJARDE

Prije 19 godina objavili su prvi video ikad na YouTubeu. Znate li koji je video najgledaniji?

Nakon 19 godina postojanja, YouTube broji 2.7 milijardu mjesečno aktivnih korisnika diljem svijeta. Tada vjerojatno nitko nije mogao ni predvidjeti kakvu će popularnost ova platforma steći

Srušio se Twitter: Muskov 'X'  ne radi za milijune ljudi globalno
NIŠTA NE RADI

Srušio se Twitter: Muskov 'X' ne radi za milijune ljudi globalno

Problemi su počeli nešto prije 16 sati, a najviše su pogodili SAD, Veliku Britaniju i dijelove Europe te Azije.
Kina očekuje veliki cjenovni rat proizvođača električnih vozila
CIJENE IDU DOLJE

Kina očekuje veliki cjenovni rat proizvođača električnih vozila

Proizvođači će u ovoj godini na tržište plasirati 150 novih modela automobila, uključujući više od 110 modela vozila s pogonom na nove izvore energije (NEV), što će rezultirati žešćom konkurencijom