Obavijesti

Tech

Komentari 21

Tinejdžer iz Karlovca napravio je konzolu kojom osvaja svijet

Tinejdžer iz Karlovca napravio je konzolu kojom osvaja svijet
5

Karlovčanin Albert Gajšak (18) svoju strast prema elektronici želi proširiti na druge te je napravio Makerbuino ručnu konzolu koju morate sami sastaviti prije igranja. Već je ostvario i glavni cilj na Kickstarteru

VIDEO

Gaming konzola koju možete sami sastaviti i pritom nešto naučiti novi je projekt Alberta Gajšaka, 18-godišnjaka iz Karlovca koji je u samo nekoliko dana na Kickstarteru uspio skupiti dovoljno novca da financira svoj projekt Makerbuino

Albert kaže kako je sve krenulo prije otprilike tri godine kad se igrao s elektronikom i mikroračunalima te je išao na razna natjecanja. Tad je vidio sličan projekt Gamebuino, ali ta je ručna konzola dolazila sastavljena. 

- To mi je bilo zabavno, ali ne i da dobijem složeno, pa sam krenuo slagati nešto inspirirano time i došao do prvog prototipa - ispričao je Albert za 24sata. S prototipom je išao na sajmove koji okupljaju slične hobiste i kako je vidio odlične reakcije tu mu je pala i ideja da bi to imalo potencijala za tržište. 

Osnovni cilj kampanje bio je prikupiti 10.000 dolara, a 19 dana do kraja kampanje već su na gotovo 20.000, a najviše uređaja naručili su iz SAD-a, što je i iznenadilo Alberta. Na drugom mjestu po broju narudžbi su Hrvati. No, njegov Makerbuino žele i u Velikoj Britaniji, Australiji, Kanadi...

Što je Makerbuino?

Vizualno podsjeća na GameBoy Advance, a radi se o uradi-sam konzoli koja dolazi u dijelovima i namijenjena je starijima od 11 godina. Kako bi je sastavili trebat će vam nekoliko osnovnih alata, poput lemilice, i dovoljno interesa za tehnologiju. Kroz sastavljanje konzole vodit će vas detaljne online upute, a pritom ćete i naučiti kako se barata lemilicom te usvojiti nova znanja o elektronici.

- Proteklih 10 mjeseci radio sam na usavršavanju dizajna Makerbuina, izradi dokumentacije i vodiča te prikupljanju informacija od testera - rekao je Albert kojem su velika pomoć u projektu otac Zoran i četiri godine mlađi brat Emil. 

Iako njegov otac, inženjer strojarstva, nema veze s elektronikom, Albert kaže kako je zahvaljujući njemu i krenula ta ljubav prema elektronici. Umjesto Legića, otac mu je jednom prilikom donio set za male elektroničare i tu se zarazio. Kasnije su krenuli kompliciraniji setovi i tečajevi robotike i elektronike.

Podržite li kampanju na Kickstarteru sa 35 dolara, tijekom svibnja bi trebali dobiti svoj Makerbuino set kojim ćete moći krenuti u izradu vlastite konzole. Regularna cijena ovog seta kasnije će biti 39 eura, odnosno oko 270 kuna.

Konzola dolazi s nekoliko predinstaliranih igara, no ovo nije konzola na kojoj će vas zabljesnuti grafički detalji najnovijih igara, već se radi o grafički jednostavnim, ali zabavnim igrama. 

Oni ambiciozniji moći će nakon sastavljanja i sami programirati vlastite igre jer se Makerbuino temelji na Arduino platformi. Albert je ovdje pripremio besplatni online vodič za programiranje, a dostupni su vam i brojni drugi servisi koji će vas uvesti u svijet programiranja. Osim igara u Makerbuinu, gomilu besplatnih igara moći ćete skinuti s interneta, a ako ćete biti zadovoljni svojom igrom i vi ćete je moći podijeliti s drugima.

Kako se radi o otvorenom projektu, svaki Makerbuino može biti i unikat s vlastitim tipkama ili maskom koju ćete sami izraditi (ako imate pristup 3D printeru), ali mogu se dodati i drugi hardverski moduli poput GPS-a, Wi-Fi modula ili akcelerometra što će otvarati brojne prilike za učenje. Tako i netko može za 550 dolara podržati kampanju te će dobiti 10 konzola i gomilu dodataka uz koje će ovo zasigurno postati odličan alat za učenje u nekoj školi. 

Nakon škole planira na FER

Maturant karlovačke gimnazije planira ove jeseni upisati i FER u Zagrebu te paralelno voditi ovaj projekt. Kako je s Kickstarter kampanjom krenuo taman pred kraj školovanja, kaže da ga svaki dan nešto iznenadi te da nije očekivao da će sve krenuti ovako uspješno. Dodaje da je s jedne strane i malo zahtjevno odgovarati na sve te projekte, ali da uz brata i oca ima i veliku pomoć prijatelja. 

- Opaka je bitka voditi ovo sve i brinuti o maturi, ali vrijedi toga - dodaje Albert. 

Ispričao je i kako već imaju otprilike uhodan sustav jer su izradili i prodali oko 120 ranijih verzija uređaja, a trenutno su smješteni u prostorijama Zajednice tehničke kulture gdje će i pakirati sve dijelove za njegov set koji će ići u prodaju. 

No, Albert ne planira stati samo na Makerbuinu. Dodaje kako ima ideju za još neke slične projekte koje želi realizirati te nove Kickstarter kampanje zbog čega je i otvorio tvrtku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu