Obavijesti

Tech

Komentari 9

Uđi u auto u centru, odvezi se do predgrađa i tamo ga ostavi

Dijeljenje auta jeftinije je nego taksi ako je relacija duža i nema gužve jer se plaća po minuti, no ne može ga se ostaviti bilo gdje. Taksi se plaća po kilometru, cijena je uvijek ista i vozi se od vrata do vrata

VIDEO

Treba se registrirati na internetskoj stranici www.spincity.hr. Potom potvrditi svoj korisnički račun i na pametnom telefonu instalirati aplikaciju pomoću koje ćete locirati slobodan automobil.

Nakon što napravite ta tri početna koraka i dođete do automobila, otključat ćete ga uz pomoć aplikacije, sjesti za volan i odvesti se na željeno odredište. Bitno je da automobil nakon korištenja ostavite na jednom od parkirališta čiji se popis nalazi na stranici spincity.hr jer ih jedino tako budući korisnici mogu locirati.

- Korisnici ne moraju brinuti imaju li novca za parking ili gorivo. Te troškove snosimo mi, kao i sve druge troškove održavanja vozila. Obveza korisnika je samo da prije same vožnje u mobilnu alikaciju upiše u kakvom je stanju autombil koji je preuzeo - rekli su nam u tvrtki Urban mobility d.o.o., koja je osmislila uslugu razmjene automobila u Zagrebu i okolici.

- Uoči prvog korištenja usluge vozači će se morati jednokratno registrirati i kreditnom karticom uplatiti početnih 150 kuna, za što dobivaju 50 minuta vožnje - pojašnjavaju tvorci “car sharinga” dodajući da vozači nakon toga moraju otići u bilo koji VIP centar gdje će potvrditi korisnički račun.

- Uz sebe tada moraju imati neki osobni dokument i važeću vozačku dozvolu. Nakon potvrde računa dobit će korisničku karticu koju će upotrebljavati prilikom korištenja naših automobila - potvrđuju nam iz Urban mobilitya. Inače, korištenje automobila plaća se po minuta, konkretnije 2,62 kune po minuti. No uz mjesečne pakete vožnja gradom može biti i do 30 posto jeftinija.

- Najpovoljnije je zakupiti mjesečni paket od 60, 120 ili 240 minuta, koji se obnavlja svakih 30 dana. U najvećem paketu cijena je 1,91 kunu po minuti. Osim mjesečnih, može se zakupiti i prepaid paket od 505 minuta koji nema vremensko ograničenje korištenja, a stoji 999 kuna - kažu. Imaju i paket od osam sati koji uključuje 150 kilometara vožnje te paket 24 sata koji uključuje 200 kilometara vožnje. Oni se mogu aktivirati isključivo prije vožnje na mobilnoj aplikaciji. Iako korisnici nemaju obvezu punjenja automobila električnom energijom ili gorivom, oni koji to ipak učine bit će nagrađeni s 10 besplatnih minuta vožnje.

Od petka, 17. lipnja, kad dijeljenje automobila službeno i počinje, korisnicima će na raspolaganju biti 30 Volkswagen Up vozila. Deset ih je na električni pogon, a 20 na klasični. Automobili se otključavaju i zaključavaju mobitelom, ali vozači ne moraju strahovati da će ostati zaključani u njima ako im se kojim slučajem u vožnji isprazni baterija telefona, jeć će svaki korisnik usluge “car sharinga” imati i pametnu člansku karticu. Dovoljno je da je prisloni na čitač kartica ispod vjetrobranskog stakla u automobilu i tako otvori ili zatvori automobil koji je u najmu moguće neprekidno imati 24 sata. Vozačima će u svakom trenutku na raspolaganju biti i djelatnici pozivnog centra Spin cityja koji će im, ako im to bude trebalo, pomoći oko korištenja automobila i rezervacija.

Spin City vozila možete parkirati besplatno u skoro cijelom Zagrebu

Nakon što rezervirate automobil i krenete njime u obilazak grada ili pak rješavanje obveza bitno je znati da automobil možete besplatno parkirati u području tzv. Spin city zone koja pokriva veći dio Zagreba. Osim toga, Grad Zagreb je za korisnike usluge dijeljenja automobila rezervirao i 30 parkirališnih mjesta na atraktivnim lokacijama, kao što su parkiralište ispred Hrvatskog narodnog kazališta, željezničkog i autobusnog kolodvora. Bitno je po završetku vožnje automobil ostaviti na jednom od točno utvrđenih parkirališta kako bi ih drugi korisnici mogli locirati. Za razliku od ove usluge, taksist će vas dovesti točno do adrese, odnosno kućnog broja do kojeg želite stići. Taksi vozila mogu vas dovesti i pred sam ulaz bolnica ili kolodvora te vam skratiti muke oko traženja parkinga.

USPOREDBA CIJENE S TAKSIJIMA
RADIO TAXI
10 + 6 (start + kn/km)
EKO TAXI 8,80 + 6 (start + kn/km)
CAMMEO 6 + 6 (start + kn/km)
CAR SHARING 1,91 - 2,62 kn/min

Taksisti naplaćuju start, a dalje po kilometru

Kod dijeljenja automobila vožnja se naplaćuje po minutama, a ne po kilometru kao kod taksija, a nemaju ni startninu, nakon što se uplati 150 kuna registracije, za što se može voziti 50 minuta.

Ekotaksi naplatit će 8,80 kuna start i svaki prijeđeni kilometar naplatiti dodatnih šest kuna. U Cammeu su start i kilometar šest kuna. Start Radio Taxija je 10 kuna, a prijeđeni kilometar također šest kuna. Kod Uber prijevoznika situacija je nešto drugačija jer oni na svojim internetskim stranicama nude procjenu cijene za određenu vožnju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Apple pao s trona, Samsung je opet vodeći: 'Trebaju ih brinuti novi rivali i oporavak Huaweija'
KONKURENCIJA IH PRITIŠĆE

Apple pao s trona, Samsung je opet vodeći: 'Trebaju ih brinuti novi rivali i oporavak Huaweija'

Globalna isporuka telefona porasla je za 7,8 posto, na 289,4 milijuna uređaja u prva tri mjeseca ove godine. Analitičari iz IDC-a navode da će oporavak Huaweija i žestoki rivali natjerati vodeći dvojac na promjene

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...
Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju