Obavijesti

Tech

Komentari 16

Upoznajte Fjodora: Ruski robot koji bi trebao 'osvojiti' Mjesec

Upoznajte Fjodora: Ruski robot koji bi trebao 'osvojiti' Mjesec
2

Ruski robot Fjodor u bliskoj budućnosti bi trebao pomoći astronautima na postaji u raznim popravcima izvan postaje, a Rusi planiraju uz pomoć Fjodora izgraditi i bazu na Mjesecu

VIDEO

Robonaut kojeg je napravila NASA u bliskoj budućnosti će dobiti novog robotskog prijatelja Fjodora, kojeg već nekoliko godina razvijaju Rusi. 

Nove fotografije daju dosad najdetaljniji pogled na Fjodora koji tijekom testiranja diže utege, zatvara ventile i obavlja druge zadatke. Fjodora planiraju poslati na Međunarodnu svemirsku postaju, a puno ambiciozniji zadaci bit će na Mjesecu koji Rusi žele osvojiti robotskim snagama. 

Testing Russian humanoid robot Fyodor at Android Technics enterprise in Magnitogorsk

Naime, ruski znanstvenici nadaju se da će upravo uz pomoć ovakvog robota i njegovih nasljednika izgraditi bazu na Mjesecu. Ovakav robot može puzati, ustati nakon pada, upravljati vozilima i raditi u normalnim zgradama. 

Visok je 180 centimetara, a težina mu je od 106 do 160 kilograma, ovisno o opremi. Uz to može podići 20 kilograma tereta. 

- Astronauti će se u budućnosti oslanjati na robote tijekom svemirskih šetnji i na drugim planetima. Njihove su mogućnosti jednake ljudskima, a u nekim stvarima su i moćniji - rekao je Sergej Kurs, voditelj projekta u Nacionalnom centru za tehnološki razvoj i robotiku. Korištenje robota za rutinske zadatke u svemiru u budućnosti će uštedjeti velik novac, a astronautima osloboditi vrijeme za druge zadatke ili aktivnosti, kažu ruski stručnjaci. Zbog opasnosti od dugotrajnog izlaganja svemirskom zračenju astronauti u svemirskim šetnjama ne smiju provoditi više od 9 sati, tako da će roboti biti logičan odabir za razne zadatke u bliskoj budućnosti. Njime će se moći upravljati preko posebnog odijela koje će nositi ljudi ili preko glasovnih naredbi.

Iz Rusije su već stizale najave da bi 2025. trebali krenuti s letovima prema Mjesecu. Za 2026. planiran je bespilotni let oko Mjeseca, a 2027. žele lansirati modul u orbitu našeg satelita. Na Mjesec planiraju sletjeti 2031. godine.

ESA
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno