Obavijesti

Tech

Komentari 12

Veliki kibernetički napad je napravio kaos diljem svijeta

Veliki kibernetički napad je napravio kaos diljem svijeta

Način na koji je napad izvršen stručnjaci smatraju amaterskim te nagađaju kako cilj napada virusom nije bilo iznuđivanje novca, već jednostavno izazivanje štete

VIDEO

Veliki kibernetički napad, za koji se vjeruje da je najprije pogodio Ukrajinu, prouzročio je u srijedu kaos diljem svijeta, a hakeri su u utorak iskoristili rupu u Windowsima za koju je Microsoft već objavio 'zakrpu', priopćila je ta tvrtka. 

Ukrajinska vlada izvijestila je da je uspjela u potpunosti riješiti problem te da su kompjutorske mreže operabilne. Virus se vrlo brzo proširio, paraliziravši desetke svjetskih tvrtki diljem Europe i Sjedinjenih Država. 

"Stanje u Ukrajini je pod punom kontrolom specijalista za kibernetičku sigurnost", stoji u priopćenju ukrajinske vlade. 

U Austriji su mete napada bile dvije međunarodne tvrtke sa sjedištem u Beču, kazao je u srijedu glasnogovornik savezne kriminalističke policije.

Software što su ga koristili hakeri lošiji je nego tijekom prethodnih napada. Naime, korisnici ne uspijevaju ni pokrenuti kompjutor, već na zaslonu samo vide poruku kojom su obaviješteni da im je PC inficiran te uputu o tome na koji način uplatiti bitcoine u protuvrijednosti od 300 američkih dolara, rekao je glasnogovornik bečke policije Vincenz Kriegs-Au za  APA-u. 

Ponuđena adresa za isplatu vrlo je brzo ugašena. Način na koji je napad izvršen stručnjaci smatraju amaterskim te nagađaju kako cilj napada virusom nije bilo iznuđivanje novca, već jednostavno izazivanje štete na kompjutorskim sustavima diljem svijeta. 

U Švicarskoj je kibernetički napad pogodio šest tvrtki, a u Sjedinjenim Državama veliku odvjetničku tvrtku DLA Piper te sjedište farmaceutskog diva Mercka, kao i veliku tvrtku za proizvodnju hrane Mondelez, koja proizvodi čokoladu Milku i kekse Oreo. 

Napadi su prijavljeni i u Aziji. Indijsko ministarstvo prometa i brodogradnje izvijestilo je da je prekinut rad jednog od terminala u najvećoj luci Mumbaiju. Posao se obavlja na način da se kontejnerima upravlja ručno, no zbog toga dolazi do prekapacitiranosti, rekao je jedan od dužnosnika luke. 

Među pogođenima su i ruska državna naftna kompanija Rosneft and Bashneft, britanska oglašivačka agencija WPP i nizozemska špediterska tvrtka TNT Express. Nekoliko tvrtki, koje su probleme prijavile u utorak još uvijek se bore s problemom, no stanje u Ukrajini svima daje tračak nade. 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u srijedu je istaknuo potrebu za zajedničkom međunarodnom akcijom koja bi pridonijela borbi protiv kibernetičkog kriminala.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Mark, jesi se našikao bunike?! Objave o Milanoviću i Ustavnom sudu fejs proglasio nasiljem!
ŠTO JE SAD OVO

Mark, jesi se našikao bunike?! Objave o Milanoviću i Ustavnom sudu fejs proglasio nasiljem!

Naša je tehnologija pokazala da objava izgleda kao druge koje krše naše Standarde zajednice po pitanju Nasilan i uznemirujuć sadržaj, kažu nam iz Mete

Približava nam se Vražji komet: Veći je od Mount Everesta, a vidi se jednom u 70 godina
SPEKTAKL NA NEBU

Približava nam se Vražji komet: Veći je od Mount Everesta, a vidi se jednom u 70 godina

Komet 12P/Pons-Brooks najbolje bi se trebao vidjeti krajem ožujka, ali na mračnim mjestima koja nisu zagađena svjetlošću. Sljedeći put bi trebao biti vidljiv tek 2095. godine
Čudovišta, vampiri i asteroidi: Teorije zavjere stvorene AI-om preplavile društvene mreže...
NAJAVLJUJU SMAK SVIJETA

Čudovišta, vampiri i asteroidi: Teorije zavjere stvorene AI-om preplavile društvene mreže...

Abbie Richards, istraživačica dezinformacija na TikToku, rekla je da širenje teorija zavjera može biti financijski isplativo kroz "Kreativni program" TikToka.