Obavijesti

Tech

Komentari 148

Veliki test: Ovo su najbolje gume za hladnu zimsku vožnju

Veliki test: Ovo su najbolje gume za hladnu zimsku vožnju
8

Koju gumu vrijedi kupiti, a koju obavezno morate izbjeći. Gume su isprobavane na suhom, mokrom, snijegu i ledu, a testirana je i buka, potrošnja goriva te habanje gume

VIDEO

Koliko se može pogriješiti prilikom odabira nove zimske gume pokazuje i ovogodišnji veliki test njemačkog ADAC-a, HAK-a i drugih renomiranih europskih automobilskih klubova.

Dok su u dosadašnjim testovima “padale” uglavnom gume nepoznatih kineskih i istočnoeuropskih proizvođača, ovoga puta vrlo lošima su se pokazala i neka renomirana imena iz svijeta proizvodnje guma, konkretno Bridgestone, Firestone, Hankook i Kleber. S druge strane, anonimna Esa-Tecar koju smo jedva našli u cjenicima portala specijaliziranih za prodaju guma prošla je sasvim solidno, isto kao neke druge marke čija imena ne ulijevaju povjerenje, kao primjerice Viking.

Ovoga puta ne vrijedi dosadašnje zlatno pravilo koje smo isticali i u prethodnim sličnim testovima - ako znate da je proizvođač poznat guma ne može biti loša, a ako niste nikada čuli za njega vjerojatno nije dobra. U testu ove godine nije sudjelovao Continental koji je izvrsnim rezultatima proteklih godina za svoje zimske, ali i ljetne gume izuzetno podigao ugled, ali i cijene svojih proizvoda tako da su redovito među najskupljima kod vulkanizera.

Nije bilo niti slovenske Save koja se u Hrvatskoj redovito pokazuje kao vrlo dobar omjer cijene i kvalitete, no zato su testirane mnoge druge vrhunske gume, i “skriveni aduti” s izuzetno dobrim odnosom uloženog i dobivenog. Najbolje rezultate po kategorijama ostvarili su Vredestein, Dunlop, Michelin, Pirelli i Goodyear.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U kategoriji guma dimenzija 185/65 R15 T, koja je vrlo česta na autima kakvi se voze kod nas, potpuno su podbacili Firestone Winterhawk i Kleber Kristalp.

Te gume su sasvim solidne na suhom, snijegu i ledu, no na kiši su se pokazale lošima što je formiralo i konačnu ocjenu. Najbolju ocjenu u ovoj kategoriji zaslužila je guma Goodyear UltraGrip9 ispred vrlo popularne Michelin A4, dok treće mjesto drže Vredesetein i Nokian. Prve dvije gume ostvarile su ocjenu “vrlo preporučljivo”, 12 modela je “preporučljivo”, dok se ranije spomenuti Kleber i Firestone ne preporučuju.

Zanimljivo, upravo Firestone je s istim modelom koji je podbacio u prethodnoj kategoriji osvojio visoko treće mjesto u kategoriji guma dimenzija 225/45 R17 H. To je dokaz kako uvijek treba detaljno provjeriti testove, jer neki modeli u jednim dimenzijama mogu biti izvrsni, a u drugim loši. Jednostavno, njihov profil drugačije odvodi vodu ovisno o širini guma. U ovoj kategoriji niti jedan proizvođač nije u potpunosti podbacio, a uvjerljivo najboljim se pokazao Dunlop Winter Sport 5 koji je jedini dobio ocjenu “vrlo preporučljivo”, deset preostalih testiranih guma vrlo su blizu karakteristikama i preporučuju se, dok su modeli Matadora i BF Goodricha samo “djelomično preporučljivi”.

U kategoriji cjelogodišnjih guma dimenzija 205/55 R16 V najbolji modeli su Vredestein Quatrac 5 i Michelin CrossClimate koji se preporučuju. Najgori su Bridgestone i Hankook koji su pali na testu i ne preporučuju se. Bridgestone A001 vrlo je loš na snijegu, a Hankook Kinergy na mokroj podlozi. Treba napomenuti da cjelogodišnje gume nikada nisu idealno rješenje za zimu, ali niti za ljeto te je bolje po zimi koristiti zimske, a ljeti ljetne.

Ipak, i sve zimske gume imaju jednu veliku manu - sve su bučne i vrlo bučne. Kada je u pitanju odnos uloženog i dobivenog, kao najbolji odabir se u klasi manjih zimskih guma pokazuje Vredestein, kod guma većih dimenzija to je Firestone, a kod cjelogodišnjih ponovo Vredestein. I ne kupujte najjeftinije jer na gumama nije pametno štedjeti.

Gume za cijelu godinu su polovično rješenje

Kako je vidljivo iz tablica, cjelogodišnje gume su ili dobre na suhom, a loše na snijegu ili obratno i ne mogu u potpunosti zamijeniti zimske.

Dimenzija: 205/55R 16V Cjelogodišnje gume za novije automobile kompaktne i manje modele srednje klase

Dimenzija 225/45R 17H
Guma uglavnom za luksuznije modele srednje klase i gornje srednje klase

Kategorija u kojoj su poznati neočekivano podbacili

U kategoriji guma za male i kompaktne aute loše ocjene su dobili Firestone i Kleber, a iznenadila je nepoznata Esa-TEcar.

Dimenzija: 185/65R 15T Gume za gradske automobile i manje kompaktne automobile

Dimenzija: 175/65R 14T
Uglavnom u u osnovnoj opremi za manje gradske automobile

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 148
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'
ukupno 1850 kvadrata

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica