Obavijesti

Tech

Komentari 14

Volkswagen u aferi dizel plaća 4,3 milijarde dolara za nagodbu

Volkswagen u aferi dizel plaća 4,3 milijarde dolara za nagodbu
1

Iz VW-a kažu da će troškovi određeni za rješavanje ovog problema premašiti predviđenih gotovo 18,2 milijardi eura, a tri godine će bit pod neovisnim nadzorom

VIDEO

Njemački automobilski div Volkswagen potvrdio je u utorak da je postigao 4,3 milijardi dolara 'težak' nacrt nagodbe s američkim regulatorima za rješavanje problema prekomjerne emisije ispušnih plinova iz dizelskih motora, a planira se i izjasniti krivim za kazneni prekršaj.

Iz Volkswagena kažu da će troškovi određeni za rješavanje ovog problema premašiti predviđenih gotovo 18,2 milijardi eura, odnosno, 19,2 milijarde dolara. Ističu i da će tijekom tri iduće godine biti pod neovisnim nadzorom.

Očekuje se da Volkswagen prizna krivnju kao dio nagodbe najranije u srijedu. Nagodba o priznanju krivnje trebat će odobrenje američkog saveznog suca.

Volkswagen je u rujnu 2015. priznao da je u svojim automobilima ugradio softver koji je prilikom eko-testiranja vozila pokazivao lažnu razinu emisija ispušnih plinova. Tvrtka je u SAD-u prodala gotovo pola milijuna automobila koje pogone sporni dizelaši. Poslije je VW priznao da je to slučaj s 11 milijuna vozila diljem svijeta. 

Izvršni direktor Volkswagena Oliver Schmidt optužen je u ponedjeljak za urotu da prevari SAD, a proizvođač za prikrivanje prevare.

Nagodba s Ministarstvom pravosuđa neće okončati istragu oko varanja na emisiji ispušnih plinova te postoji mogućnost podizanja kaznenih prijava za izvršne direktore grupacije.

Volkswagenu predstoje još dvije godine otkupljivanja i popravljanja američkih dizelskih automobila sa spornim softverom.

Ta tvrtka je već pristala platiti oko 17,5 milijardi dolara kako bi riješili civilne tužbe te je ponudila otkupiti približno 500.000 automobila sa spornim softverom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno